Gunnar Gunnarsson: Advent. Skrytá perla světové literatury v podání Jana Hartla

12. prosinec 2019

Pastýř Benedikt se každoročně vydává na začátku adventu do hor, aby pohledal zbloudilé ovce a přihnal je zpět do bezpečí. Prostý, ale zároveň velkolepý příběh islandského spisovatele poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. Účinkuje Jan Hartl. 

Advent je příkladem skryté perly světové literatury. Jak píše v doslovu knihy překladatelka Helena Kadečková, čtenářsky atraktivní námět – a sice boj člověka s nelidsky krutou islandskou přírodou – povyšuje Gunnar Gunnarsson (1889–1975) na významově bohatou metaforu o smyslu oběti a lidského života vůbec.

Advent se stal jeho nejčastěji vydávaným dílkem, už v roce 1936 vyšel v Německu, roku 1940 byl v USA vyhlášen knihou roku a Islanďané věří, že inspiroval E. Hemingwaye k napsání Starce a moře.

Autor vypráví příběh úsečně a úspornými prostředky, což je vlastní středověkým ságám, kterým se obdivoval a překládal je do dánštiny. V češtině vyšel Advent v roce 1938, tehdy v překladu Niny Neumannové, nový překlad Heleny Kadečkové následoval po téměř osmdesáti letech.

Účinkuje: Jan Hartl

Překlad: Helena Kadečková
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Zvukový mistr: Roman Špála
Režie a hudební spolupráce: Markéta Jahodová
Natočeno v roce 2019.

Spustit audio