Grande dame de clavecin. K devadesátinám cembalistky Zuzany Růžičkové

11. leden 2017

Světová legenda cembalové hry Zuzana Růžičková vypráví o J. S. Bachovi, o hudbě a hodnotách života.

Čtěte také

Mezníkem v životě Zuzany Růžičkové bylo vítězství v mnichovské soutěži ARD, kdy se rozhodla věnovat přednostně cembalu. Následovaly úspěchy na nejprestižnějších světových pódiích, natáčení snímků, mistrovské kurzy, pedagogická a organizační práce. Je mimo jiné držitelkou tří Grand Prix Academie Charlese Crosse v Paříži, ve Francii obdržela titul rytíře Řádu umění za mimořádný přínos v oblasti interpretace, v Cáchách získala Cenu Karla IV., město Hamburk jí udělilo Zemskou medaili za umění a vědy. Za své zásluhy byla roku 2003 odměněna medailí prezidenta České republiky.

S dílem Johanna Sebastiana Bacha se Zuzana Růžičková poprvé setkala v Plzni, kde prožívala šťastné dětství. Už tehdy věděla, že jí jeho hudba bude provázet po celý život. Půvabnou ušlechtilou dámu, legendu cembalové hry, znají dnes všude, ale její cesta k umění byla složitá, plná osudových zvratů i hrůzných zážitků z koncentračních táborů 2. světové války. Má však neustále v sobě neobyčejnou vnitřní sílu, která jí vždy ukázala správný směr. Vyzařuje z ní pozitivní myšlení a tvůrčí kouzlo. S nadšením vypráví o Bachově hudbě, jež ji posilovala v nejsložitějších situacích, o svých koncertech, o jedinečném kompletu dvaceti kompaktních disků Bachovy hudby, které nedávno znovu vyšly.

03744580.jpeg

Čtěte také

Pozoruhodná je historie těchto nahrávek, které v letech 1965-75 Zuzana Růžičková souborně uskutečnila na LP desky, a to jako první na světě. Při návštěvě ve vltavském studiu Českého rozhlasu hovořila o mnoha tématech, která charakterizují cembalovou hru, o repertoáru, ladění, druzích nástrojů, o hře zpaměti, o lidech, kteří jsou s cembalem spojeni, a zejména o osobnostech, s nimiž si nejvíce rozuměla, například o Viktoru Kalabisovi, Josefu Sukovi a Pieru Fournierovi. Připomněla rovněž své žáky v Praze, v Bratislavě a v Curychu, zmiňuje se i o Christopheru Hogwoodovi a Mahanovi Esfahanim. Bachovo dílo je podle Zuzany Růžičkové architektura a publikum musí ze hry cítit, jak je vystavěno; jen tak lze předat myšlenku, poznání...

K významnému životnímu jubileu světoznámé cembalistky prof. Zuzany Růžičkové vysílá Český rozhlas Vltava 11. ledna od 20.00 v pořadu Akademie její vyprávění o složitostech života, o cestě k cembalu i o osobnostech, s nimiž si rozuměla.

Zuzana Růžičková
Spustit audio