Festival Mladí ladí jazz: 30. 3. – 10. 5. 2014

1. duben 2014

V letošním roce se koná pátý ročník pražského festivalu Mladí Ladí Jazz, který si klade za cíl zpřístupňovat jazz mladému publiku. Návštěvníky čeká sedm koncertních večerů, hudební workshopy a také soutěž pro mladé kapely Jazz Fruit.

Nejbližší festivalový koncert se uskuteční tento pátek v žižkovském Paláci Akropolis, kde vystoupí originální britské uskupení Portico Quartet. O jejich hudbě se hovoří jako o world music z jiné planety; bývá dávána do souvislosti s minimalistou Stevem Reichem, kapelou Radiohead či s nahrávkami německého vydavatelství ECM. Kapela hraje akusticky a jejím typickým rysem je zvuk melodického perkusního nástroje Hang, na který hraje Nick Mulvey. Dalšími členy jsou saxofonista Jack Wyllie, kontrabasista Milo Fitzpatrick a bubeník Duncan Bellamy. Hudební kritici u nich oceňují především originální propojení jazzu, současné vážné hudby i popu. V odpolední Mozaice uslyšíme ukázky z jejich alba Portico Quartet Live, které vyšlo v roce 2013 na labelu Real World Records, a CD Isla, z roku 2009.

Žánrová otevřenost je charakteristická i pro další účinkující na festivalu Mladí Ladí Jazz, japonskou pianistku Hiromi Uehara, která vystoupí příští pondělí 7. dubna v prostorách Pražské Křižovatky. Ve svých skladbách kombinuje jazz, rock, pop i vážnou hudbu a ke svým největším vzorům řadí Johanna Sebastiana Bacha, Franze Liszta a kapelu King Crimson. Do povědomí veřejnosti vstoupila Hiromi již jako zázračné dítě – ve svých čtrnácti letech vystupovala s Českou filharmonií. V sedmnácti se v Tokiu setkala s Chickem Coreou, který jí přizval ke společnému vystoupení. Následovalo přijetí na bostonskou Berklee College of Music, kde studovala hru na klavír u pianistů Oscara Petersona a Ahmada Jamala. Druhý jmenovaný se stal také producentem jejího debutového alba Another Mind, které se setkalo s velkým ohlasem v Americe i v rodném Japonsku – tam bylo zvoleno albem roku. Z něj v odpolední Mozaice zazní Margarita! (Hiromi Uehara) a skladba Move.

Ve čtvrtek 17. 4. vystoupí v rámci festivalu Mladí ladí jazz ve smíchovském klubu Jazz Dock trio švédského pianisty Martina Tingvalla, které tvoří německý kontrabasista Jürgen Spiegel a kubánský bubeník Omar Rodriguez Calvo. Na většině skladeb se podílí všichni členové a styl, který takto vzniká, je zajímavou fúzí, kterou Tingvall charakterizuje jako „skandinávský jazz s kubánskými názvuky a lehce rockovým přístupem k věci.“ Ke klavíru se Tingvall dostal relativně pozdě, až v deseti letech. V době hudebních studií se vždy kromě jazzu zajímal i o jiné žánry – ke svým oblíbencům řadí například hardrockovou skupinu AC/DC. Po 15. hodině v Mozaice budeme poslouchat ukázky z CD Vägen, které vyšlo v roce 2011.

Spustit audio