Fenomén divadelních festivalů v Africe

17. leden 2020

Pobřeží slonoviny, Burkina Faso, Mali a Jihoafrická republika. Takové jsou cíle našeho putování subsaharskou Afrikou v divadelních Reflexích. Tentokrát za divadelními festivaly, kterých je v tomto dílu světa víc, než si myslíme. Mnohdy mají nejen originální názvy, ale i velmi netradiční pojetí.

Tak například největší a nejprestižnější MASA či-li Marché des Art du Spectacle d´Abidjan je obrovské tržiště divadelního umění v Abidžanu, hlavním městě Pobřeží slonoviny, kde kromě ryze činoherního, loutkového, tanečního a hudebního divadla můžete potkat také slam poetry, storytelling, nový cirkus, stand up comedy a dokonce i módní přehlídku. Institut umění – Divadelní ústav vyslal na tuto událost v roce 2018 první českou expedici s úkolem zmapovat zdejší divadelní terén a navázat kontakty.

Festival Les Recreatrales

Co všechno MASA obnáší a co lze v její různorodosti a překvapivosti zažít za dobrodružství o tom budou vyprávět členky výpravy: Yvona Kreuzmannová, ředitelka divadla Ponec a zakladatelka Tance Praha spolu s Martinou Peckovou Černou, vedoucí oddělení mezinárodní spolupráce Institutu umění – Divadelního ústavu.

Divadlo na dvorku

Z Pobřeží slonoviny se přesuneme do sousední Burkiny Faso. Zdejší Les Récréâtrales v Ouagadougou je něco víc než jen festival. Jde o zhruba pětiměsíční rezidenci tvůrčího psaní, divadelní tvorby a výzkumu panafrického divadla. Projekt poskytuje důležitý prostor pro tvorbu v profesionálních podmínkách a vzdělávání afrických tvůrců, a to v nejrůznějších oborech jako je herectví, režie, dramaturgie, scénografie, kostýmní výtvarnictví, ale třeba také i stavba jeviště, svícení a elektřina. Tento projekt je výjimečný rovněž tím, že je soustředěn do lidové čtvrti Bougtemsenga a na jeho běhu se podílejí sami obyvatelé. Třeba tím, že otevřou své domy divadelním představením, za nimiž zahraniční i místní diváci přicházejí přímo do jejich domovů, prostorných rodinných dvorů. Celou filosofii Les Récréâtrales představí jeho zakladatel, burkinabský herec, režisér a autor Etienne Minoungou.

Festival Les Recreatrales

Divadlo a jeho sociální role

V západní subsaharské frankofonní Africe v podstatě neexistuje stálá síť divadel, v nichž se večer co večer hrají divadelní představení. Proto zde běžný divadelní život, jak jej známe z Evropy, suplují právě festivaly. Tak je tomu i v Mali, kde od roku 1996 existuje festival Théâtre des Realité. Ačkoli první ročníky se uskutečnily v hlavním městě Bamaku, dnes je jeho sídlem asi dvoumilionové město Sikasso, ležící na strategické křižovatce Mali, Pobřeží slonoviny, Guiney a Burkiny Faso. Festival plní nejen svou roli uměleckou, ale také sociální. Přináší nové pracovní příležitosti a s nimi i naději na lepší život, pozitivně motivuje především mladé lidi. O významu festivalu pro Mali i celou západní Afriku promluví Adama Traoré, jeho iniciátor a ředitel.

Festival Les Recreatrales

Divadlo Husa na provázku v Africe

Na chvíli, kdy na jmenovaných festivalech vystoupí některý český soubor, si budeme muset zřejmě ještě počkat. Nicméně první krok byl již učiněn. Divadlo Husa na provázku totiž v roce 1999 hostovalo na prestižním anglofonním festivalu National Arts Festival v jihoafrickém Grahamstownu s Brechtovou Svatbou. Tehdejší expedici vedl dramaturg divadla Petr Oslzlý, dnešní rektor JAMU. Jak na tuto nevšední zkušenost vzpomíná? To se dozvíte v samém závěru tohoto dílu Reflexí.

Spustit audio

Související