Farley Mowat: Vlci

24. říjen 2019

Je těžké si představit, že by si někdo mohl vybrat vlky jako hrdiny humoristické knížky. Sympatie všech přece stojí vždycky na straně Červené Karkulky. Přesto se to jednomu spisovateli podařilo a vlčí rodina: otec Jiří, matka Andělka, strýc Albert a jejich děti zaujali důstojné místo v anglosaské humoristické literatuře. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Kniha Farleye Mowata, která u nás poprvé vyšla v roce 1968 pod názvem Nedělejte poplach a podruhé pod názvem Vlci, patří ke knížkám, po kterých čtenáři vždycky znovu sáhnou, když potřebují zlepšit náladu.

Její hrdina, mladý přírodovědec, se pln předsudků proti nejkrvelačnější šelmě kanadského severu, vydává do divočiny, aby zkoumal vlky přímo v jejich přirozeném prostředí. Postupem času se ale jeho mínění zcela promění: tou nejnebezpečnější šelmou není vlk, ale člověk.

Farley Mowat, kanadský národní poklad, je také kanadským nejpřekládanějším spisovatelem. Jeho knihy vyšly ve více než padesáti jazycích a čtrnácti milionech výtisků a podle jeho knihy Vlci byl natočen i film.

Účinkuje: Petr Stach

Překlad: Jiřina Jelinowiczová
Připravil: Vít Vencl
Režie: Natália Deáková
Natočeno v roce 2014.

Spustit audio