Fantazie z Dvořákovy opery Rusalka a Sukova symfonie Asrael. FOK zahraje v Obecním domě

10. duben 2019

Hlavní koncertní síň Obecního domu v Praze sice nese jméno Bedřicha Smetany, nicméně hudba, která asi nejvíce ladí s atmosférou této noblesní secesní prostory, je pozdní hudba Antonína Dvořáka a také hudba Josefa Suka.

I proto dirigent Tomáš Brauner pro repertoár svého dnešního koncertu zvolil Fantazii z nejslavnější Dvořákovy opery Rusalka a Sukovu Symfonii číslo 2 c moll „Asrael". K Sukovi máme podle slov dirigenta Tomáše Braunera hodně dluhů a provedením konkrétně této symfonie bude možné je alespoň částečně splatit.

03092296.jpeg

„Tato symfonie je monument, ale ne v síle a obsáhlosti, ale spíš v určité výpovědi. Suk nejprve ztratil svého nejlepšího přítele a tchána Antonína Dvořáka a když pro něj chtěl napsat hymnus, zemřela mu žena Otylka. To ho zranilo natolik, že přestal úplně psát. Při životě ho udržoval jeho syn, a tak se přeci jen vzchopil a napsal ještě dvě věty, které věnoval Otylce. Je to hudba tragická, ale smutně nekončí. Je tam určitá katarze, kdy poznáme, že ukápla poslední slza bolesti,“ říká Tomáš Brauner.

Sukovu symfonii Asrael budu pražští symfonikové hrát z nového provozovacího notového materiálu, který před několika dny získal od Německého svazu hudebních nakladatelů ocenění Best Edition 2019.

Koncert se koná 10. dubna od 19:30 v pražském Obecním domě.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio