Eugène Delacroix: Deník

3. červenec 2018

Fragmenty z deníkových záznamů francouzského malíře poslouchejte on-line do 9. července 2018.

Deník francouzského malíře Eugèna Delacroix je rozsáhlé dílo, které představuje podrobnou a pravdivou zprávu o životě a tvorbě tohoto velkého výtvarníka. Delacroix si zapisoval úvahy o umění, o okolním světě, psal i o svém soukromém životě, o přátelích. Byl veden především obavou ze ztráty paměti, z uplývajícího času.

V dlouhých teoretických rozpravách, které vede sám se sebou, poznáváme jeho vztah k umění, jeho těsné sepětí s literaturou. Deník obsahuje dlouhé a podnětné pasáže, v nichž se autor táže po smyslu malířství, po jeho duchovním obsahu. Ukazuje, že výtvarné umění je vynikajícím prostředkem k poznávání světa, k jeho porozumění, k pochopení smyslu událostí.

České vydání Deníku v roce 1956 v edici Paměti, korespondence, dokumenty Státního nakladatelství krásné literatury, hudby a umění (pozdější Odeon) bylo významnou ediční událostí v temných padesátých letech 20. století.

Účinkuje: Ivan Řezáč

Překlad: Věra Smetanová
Připravil: Petr Turek
Režie: Natália Deáková

autoři: Petr Turek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.