Eseje Jiřího Duchka

18. červenec 2018

Úvahy hrnčíře z Mutějovic na Rakovnicku. Poslouchejte on-line vždy po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Hlína, hrnčířský kruh a pracující hrnčíř – to jsou výjevy a obrazy známé z nejstarších mýtů a vyprávění. A současně to mohou být také metafory tvoření i stvoření světa. Hrnčíř Jiří Duchek, který ve svých dlaních vykroužil nejeden džbán či hrnek, se ve svých textech Dno džbánu a O čem hrnek mlčí pokouší přiblížit k tajemství těchto předmětů našeho všedního života. Ke džbánu, resp. hrnku, které nesou nejen obsah a mají estetickou hodnotu, ale jsou také pamětí – spojují nás s minulostí i budoucností, s mrtvými a živými.

V textu Svět je posvátná nádoba autor formuluje, čím je pro něj tvar a forma (nebo prázdnota a plnost), a jaké vrstvy paměti může hrnčíř objevit ve džbánu – nejen ve slově „džbán“, ale i v jeho nitru.

Hrnčíř Jiří Duchek působil na Vyšší pedagogické škole ve Svatém Janu pod Skalou jako učitel keramiky. V roce 1998 se s rodinou odstěhoval do Mutějovic u Rakovníka, kde v bývalé zemědělské usedlosti vybudoval vlastní hrnčírnu.

  • Dno džbánu
    Připravil: Miloš Doležal
    Účinkuje: Josef Somr
    Režie: Petr Mančal

  • Svět je posvátná nádoba
    Připravil: Miloš Doležal
    Účinkuje: Rudolf Kvíz
    Režie: Jaroslav Kodeš

  • O čem hrnek mlčí
    Připravil: Miloš Doležal
    Účinkuje: Michal Pavlata
    Režie: Petr Mančal
autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.