Emir Kusturica: Pupík je brána do lidské duše

24. červenec 2019

O dětství a dospívání jednoho sarajevského chlapce v pohnuté atmosféře 70. let. Povídku z knihy Cizinec v manželství oceňovaného spisovatele a režiséra poslouchejte on-line týden po odvysílání.

Jméno Emir Kusturica je spojeno spíše s filmovým nebo hudebním světem než tím literárním. Dnes je o něm ale řeč jako o spisovateli. Tento sarajevský rodák už dlouho žije v Bělehradě. S českým prostředím je ale spjatý více, než se může na první pohled zdát. Studoval totiž na pražské FAMU v ročníku Otakara Vávry, kam se dostal na doporučení Bosny a Hercegoviny po svých úspěšných amatérských filmech.

Po dlouhé řadě ceněných filmů i koncertů se srbskou kapelou No Smoking Orchestra vydal také své texty. Povídková sbírka Cizinec v manželství vyšla v roce 2016 i v českém překladu. A právě z něj dnes vybíráme povídku nazvanou Pupík je brána do lidské duše. Kusturica se v ní vrací do 70. let, která v Sarajevu sám zažil, a zachycuje dětství a dospívání jednoho chlapce, který neměl literaturu zrovna v lásce. A také dokonale vystihuje atmosféru této poněkud pohnuté doby.

Účinkuje: Pavel Čeněk Vaculík

Překlad: Draga Zlatníková
Připravila: Klára Fleyberková
Režie: Jaroslav Kodeš

Natočeno v roce 2018.

Spustit audio