Drzost režiséra Ondřeje Havelky nezná mezí; začíná FebioFest; Idioti ve Švandově divadle

18. březen 2014

Ondřej Havelka režíruje v Národním divadle Janáčkovu Lišku Bystroušku. Při této příležitosti s ním připravila rozhovor Jana Machalická.

Režisér říká, že nepojal Bystroušku jako pohádku, ani jako existenciální drama. Rozvinul příběh Revírníka, pro kterého dokonce vymyslel milostný vztah. V hudebním nastudování k úpravám nedošlo, dirigent Robert Jindra plně respektuje Janáčka.

V další části rozhovoru pak Ondřej Havelka představuje své umělecké plány do budoucna. Mimo jiné říká, že jeho drzost nezná mezí, protože už má připraveny dva velké filmové scénáře. Jeden podle knihy Miloše Urbana Hastrman, jeden na motivy osudu swingaře Jiřího Traxlera. Ten však bude pravděpodobně adaptován pro činohru Národního divadla.

Ve čtvrtek začne FebioFest, ve svých kulturních rubrikách se mu věnují Lidové noviny, Mladá fronta Dnes a Právo. Cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii převezmou polský režisér Andrzej Wajda, africko-francouzsko-americký herec Isaach de Bankolé a ředitel festivalu Berlinale Dieter Kosslick. Febiofest také zveřejnil jména svých hostů, přijede srbský režisér Srdan Golubovič, finská režisérka Taru Mäkelä, slovenská herečka žijící v Itálii Barbora Bobulová a francouzský režisér a animátor Sylvain Chomet.

Olga Sommerová odstupuje z vedení Českého filmového a televizního svazu, který vedla od dubna 2012. Jako jeden z hlavních důvodů uvedla nespokojenost s tím, jak výbor Poslanecké sněmovny vybral kandidáty na členy mediálních rad. Krátkou zprávu otiskují Lidové noviny.

Na film i divadlo zároveň navážeme ještě článkem z Hospodářských novin. Tatiana Brederová navštívila Idioty ve Švandově divadle. Adaptace filmu Larse von Triera míří do ztracena. Příběh intelektuálů, kteří si hrají na blázny, narazil podle kritičky na nepřenositelnost z filmové do divadelní formy. V pojetí režisérky Anny Petrželkové zůstal jen rozvláčný a za vlasy přitažený příběh.

Honza Vedral udělil 50 % ve své recenzi nové desky Kylie Minogue. Na albu Kiss Me Once zůstává zpěvačka stále stejnou popovou divou, nové desce chybí výraznější změna, tvrdí kritik.

Výtvarník Adolf Born připravil výstavu, která si v Právu vysloužila devadesátiprocentní hodnocení. Jan Šída píše, že jestli se mohou naše romantické sny zhmotnit, musí mít určitě podobu Bornova imaginativního universa. Expozice v Chodovské tvrzi v Praze je rozdělena dle témat, kterým se Adolf Born věnuje. Hned na začátku prohlídky vstupuje návštěvník do pohádek, dále následuje sekce Kresby z cest. Výstava je nazvána Ze současnosti do pohádek.

autor: Martin Luhan
Spustit audio