Designéry zajímá ekologie a udržitelnost. Ti nejlepší získají cenu Czech Grand Design

19. březen 2019

Čtyřiadvacet designérů má ve středu šanci získat ocenění Czech Grand Design 2018. Ceny budou předány ve Stavovském divadle v Praze a do síně slávy bude uveden výtvarník, grafik, ilustrátor a autor kreslených filmů Jiří Šalamoun.

Akademie designu vybrala z celkem 88 nominovaných tvůrců v každé kategorii tři finalisty. Například v kategorii Designér roku se o vítězství utká stálice české designové scény Lucie Koldová, trojice mladých autorů Eduard Herrmann, Matěj Coufal a David Karásek a Karel Matějka, který je ve finále této ceny poprvé.

Šperk, Nastassia Aleinikava

„Řada finálních prací se týká ekologie nebo udržitelnosti, což je velké téma, které v tuto chvíli zasahuje hlavně módu a hodně se objevuje v kategorii Objev roku. Finalisté v této kategorii byli oceněni za to, že zkoumají nové materiály, které vznikají bio způsobem, nahrazují plast a zabývají se tím, jak z co nejmenší hmoty vyrobit něco bezezbytkově, a to potom dále recyklovat. U kategorie Designér roku je oceňován spíše design, který jde potom do výroby," říká členka přípravného výboru Janou Zielinski.

„Svět se během deseti let neuvěřitelně proměnil. Dnes si můžeme z Číny objednat za dva dolary solární fontánku na zahradu. Za osm měsíců přijde a za čtrnáct dní přestane fungovat a my víme, že je tak levná, že ji nepůjdeme reklamovat, ale hodíme ji do popelnice. Řada lidí, a je jich čím dál tím víc, už tento rychlokonzumní svět ale nechce sdílet."

Rozhovor s hlavním vítězem si v Mozaice poslechneme v pátek ráno.

Spustit audio