Dává to smysl? A je to etické? Tyto otázky si při práci klademe každý den, říkají designéři Herrmann a Coufal

6. červen 2021

Lákala by je spolupráce s vědci či experty z jiných oborů, nejvíc „bot“ nadělali při vývoji „udělej si sám“ projektu, za který nakonec dostali cenu Designér roku v rámci Czech Grand Design, a v současné době chystají svou výstavu v Brně. O navrhování předmětů, které lidem zpříjemňují život, mluvilo designérské duo Herrmann – Coufal s Markétou Kaňkovou.

Navrhují věšáky, lampy, police, stolky, židle i odpadkové koše, kterými osadili pražskou náplavku. Na jejich lavičku inspirovanou pospolitostí („původně jsme tam chtěli udělat táborák“) se můžete posadit ve Štrasburku, v Uherském Hradišti se zase lidé orientují podle jimi navrženého systému informačních cedulí, map a rozcestníků. Design produktů (téměř) denní potřeby je baví už od studií UMPRUM, která ukončili teprve nedávno. „Řada lidí po škole začne dělat třeba interiérový design, protože uživit se zrovna tím, co děláme my, je těžké. Musíme neustále rozhazovat sítě, práci hledáme v podstatě každý den. Pro někoho by to mohlo být stresující, pro nás je to dobrodružství,“ říkají Eduard Herrmann a Matěj Coufal.

Designeři Herrmann&Coufal

Z kutila výrobcem

Herrmann přišel do studia s kopií židle z 50. či 60. let, kterou před rokem našel u popelnice. Přenáší ji z domova do ateliéru, musí jí totiž dodělat podnož. S kolegou Coufalem se raduje: konečně našel termín! Dojde k tomu během přípravy výstavy v brněnské Jurkovičově vile, na které se dvojice zaměří na fenomén Do It Yourself neboli udělej si sám. Oba hosté o sobě s nadsázkou mluví jako o kutilech, Eduard Herrmann říká, že novou židli si domů nekoupil asi nikdy. Jejich přístup ovlivněný neustálým přemýšlením o udržitelnosti a etice výroby věcí, jim letos vynesl cenu Designér roku.

Čtěte také

Porota soutěže Czech Grand Design ocenila jimi navrženou trojici lamp, které si zájemci mohou složit jen s pomocí součástek koupených v jednom hobby marketu, a také svítidlo Capsule a skříňku Rolettu. Právě o trojici závěsná – stojací – nástěnná DIY lampa mluvili hosté ve Vizitce detailně. „Na YouTube pod pojmem DIY najdete videa, kde si lidi bastlí blbůstky. My v tom ale v rámci našeho oboru objevili potenciál, říkali jsme si, že bychom mohli vymyslet něco, co se i v rámci estetiky a základních principů rovná kupovaným věcem. Fascinuje nás i to, že můžeme přeskočit výrobce. Výrobcem se stává sám uživatel,“ vysvětlují, jak se snaží v kutilství najít přesah a posunout tak mantinely designu.

Nominace Czech Grand Design 2020: Herrmann & Coufal

Nejčastěji diskutovanými tématy je v jejich oboru už několik let ekologie, udržitelnost a etika výroby. Často na to myslí i Herrmann s Coufalem. „Důležitá je etičnost a smysluplnost věci. Když není k ničemu, proč by měla vzniknout? Opravdu člověk potřebuje tolik pohodlí?“ konstatují. Podle nich by v ideálním světě byli designéři jakýmisi rešeršéry, kteří by poukazovali na to, z čeho jsou jednotlivé věci vyrobené, kolik se na ně využilo materiálu a surovin, a spolu s mezioborovými specialisty by hledali nová řešení.

Spustit audio