Cyril Merhout: Malostranské pověsti

Staré pražské legendy z knihy českého kulturního historika a památkáře čte Josef Somr. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Český kulturní historik, památkář a publicista Cyril Merhout (1881–1955) byl původně učitelem, od roku 1918 působil jako rada ministerstva školství v Praze, v letech 1928–1936 byl přednostou jeho památkového oddělení, od roku 1936 přednostou Státního památkového úřadu. Zabýval se především umělecko-historickou topografií, zvláště Malé Strany a pražského okolí (Nový hrad u Kunratic, Jenštejn, Okoř), zasloužil se o záchranu řady pražských památek.

V roce 1941 vydal soubor Malostranských pověstí. Citujeme z dobového propagačního textu: „Vznikla kniha, která na rozdíl od obvyklých literárních definic si vytváří svůj vlastní a osobitý pojem pověsti a připíná rozmanité zkazky, vzbudivší pozornost nejen starých kronikářů jako Václava Hájka z Libočan či Františka Beckovského, ale i třeba Jana Nerudy a Josefa Svátka, k místům v té podobě, jakou tenkrát měla, a k osobám, které skutečně žily. Tak se zrodila zvláštní směs pověstí a pravdy, jež má mnoho dráždivého půvabu. V knize tak ožívají starobylé části naší Prahy, té části, která je historickou a památkářskou pýchou hlavního města naší vlasti.“

Účinkuje: Josef Somr

Připravil: Petr Turek
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno v roce 2014.

autor: tur
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.