Co přinesl rok 2019 ve world music?

27. prosinec 2019
AfriCourage, OpenMicFest

Hudební speciál ArtCafé se ohlíží za nejlepšími hudebními počiny roku 2019 na poli world music a nabízí unikátní live stream v rámci projektu AfriCourage, prvního hudebního festivalu v sub-saharské Africe vysílaného do rozhlasových sítí
EBU.

Bilanci uplynulého roku formovaly podle hudebního dramaturga ArtCafé Petra Dorůžky nejen ankety, ale i zážitky z festivalů či klubů. Kromě toho je také zajímavé sledovat reakce muzikantských osobností. Tak například Iggy Pop, otec zakladatel punk rocku, označil v pořadu na BBC za nahrávku roku album Our Native Daughters, což je pro jeho skalní fanoušky docela šokující zpráva. Sestavu tvoří čtveřice zpěvaček a hráček na akustické nástroje, které se inspirují americkou černošskou hudbou. Dominantním nástrojem skupiny je banjo, symbolický můstek k africkým kořenům.

Předchůdcem banja byla totiž africká loutna ngoni, která se v Západní Africe dodnes používá, a dokonce slaví comeback díky nové generaci hudebníků. K těm nejtalentovanějším patří Bassekou Kouyate z Mali, který nazval svoji skupinu Ngoni Ba – tedy Velké ngoni. Důvodem bylo, že v nástrojové sestavě má hned několik tradičních ngoni, které se liší velikostí i laděním. Afričané se drží akustických nástrojů, což jim ale nebrání modifikovat jejich zvuk elektronikou. Přesvědčit se o tom můžete na vlastní uši v nadcházející koncertní sezóně, Bassekou Kouyate vystoupí ve středu 11. března v pražském klubu Futurum.

Rozhlasový panel World Music Charts Europe pod záštitou EBU, jehož součástí je i stanice Vltava, sleduje fenomén world music už téměř 30 let. Pravidelné měsíční vydání žebříčku vysíláme také v pořadu ArtCafé. Ve výroční tabulce WMCE za uplynulý rok obsadil druhé místo právě zmíněný Bassekou Kouyate a vítězem se stal Kronos Quartet. Ten své poslední album natočil se sestrami – zpěvačkami z Iránu, Marjan a Mahsou Vahdatovými.

Zajímavým a stále častějším jevem je hudba kombinující lokální tradice s jazzem. Trumpetista Itamar Borochov se narodil v Izraeli a jeho předkové pocházejí ze stření Asie. Na podzim odehrál vynikající koncert na přehlídce Womex v Tampere ve Finsku. Letos v březnu vystoupil v pražském Jazz Docku, kam se za pár týdnu vrátí, a to v neděli 29. března.

V Izraeli se narodil také kytarista a zpěvák Dudu Tassa, jehož předkové pocházejí z Iráku. Na svých albech se Tassa vrací k odkazu svého dědečka, Dauda Al-Kuwaitiho, který byl se svým bratrem v první polovině 20. století jedním z nejžádanějších hudebníků v arabských zemích. Tassa vydal letos velmi zdařilé album El Hajar, a rovněž se chystá do Prahy, kde vystoupí v úterý 31. března v pražském Paláci Akropolis.

Řada hudebních překvapení přichází z Jižní Koreje, země, která disponuje nejen bohatou kulturní historii, ale i štědrou a efektivní podporou uměleckých aktivit. Mezi desítkami zajímavých korejských kapel vyniká sólová muzikantka Park Jiha, která na svých intimně laděných koncertech střídá tradiční strunné, dechové i bicí nástroje. Ta vystoupila v pražském Jazz Docku letos v dubnu. Z jižní Koreje pochází i žánrově značně odlišná kapela Ak Dan Gwang Chil, která před dvěma měsíci koncertovala na prestižní hudební přehlídce Womex. V sestavě mají převahu ženy a jejich repertoár čerpá z tradice korejských šamanů.

V přehledu ArtCafé toho nejlepšího z oblasti world music zazní i hudba skupin Longital a Miriam Kaiser Trio ze Slovenska, stejně jako pražská jazzová sestava Vertigo, která pokřtí své nové a velmi zdařilé album Daleko v pondělí 13. ledna v pražském klubu Jazz Dock.

Jednu z posledních velkých hudebních akcí letošního roku pořádá německý Goethe Institut s lokálními promotéry v Banjulu, hlavním městě Gambie, v rámci projektu AfriCourage.

Jedná se o vůbec první festival v sub-saharské Africe, vysílaný do rozhlasových sítí EBU.

Účinkují Baaba Maal (Senegal), Wimme & Rinne (Finsko), Ensemble Modern (Německo) a další. Koncert můžete sledovat v sobotu 28. prosince od 22.30 jako live stream zde

AfriCourage
Spustit audio

Související