Co nevynechat z programu letošního Febiofestu? 5+1 tip na filmy

14. březen 2017
Slovo o filmu , Slovo o filmu

Febiofest se letos koná od 23. do 31. března s následnými dubnovými ozvěnami v dalších městech ČR. Doporučujeme 5 nových filmů z programu festivalu a navrch jeden starší kousek z retrospektivy.

Na postu programových ředitelů jsou nově Michal Hogenauer (mj. režisér filmu Tambylles a dramaturg někdejšího Fresh Film Festu) a Anna Kopecká (dříve Artcam, Ostrava Kamera Oko). Změna je vidět okamžitě. Program je totiž jinak strukturovaný a jinak zaměřený. Pro mainstreamové tituly a předpremiéry je vyhrazená sekce Central Park, sekce Panorama je díky tomu cele věnovaná festivalovým výbojům a radikálnějším filmům. Přibyla sekce Hi-Fi Docs, věnovaná hudebním dokumentům. Regionálně orientované sekce ztrácejí na svém centrálním významu (Asijské panorama nebo Světla severu nicméně zůstávají) a naopak přibyla sekce Masters a Remasters. A divákům festival nabízí taky navazující doprovodný program diskusí, koncertů, virtuální reality, který je zdarma.

Doporučuji vaší pozornosti těchto 5 nových snímků a navrch jeden film z 90. let, promítaný v rámci retrospektivy nejvýznamnějšího hosta.

Jisté ženy (r. Kelly Reichardt)

V sekci Made In USA se kromě jiného nachází poslední film výjimečné americké autorky Kelly Reichardt (Stará radost, Wendy a Lucy, Zkratkou v Oregonu, Noc přichází ad.). S ní jste ve Slově o filmu mohli vloni slyšet profilový rozhovor. V jejím novém filmu čtyři ženy (hrají je. Laura Dern, Kristen Stewart, Lily Gladstone, Michelle Williams) hledají sebeurčení a místo ve světě v rurální Montaně.

Čtěte také: Kelly Reichardt: Tajemství filmové režie je schované ve střihu

Zjizvená srdce (r. Radu Jude)

Radu Judeho dnes musíme najisto počítat mezi klíčové představitele silné rumunské kinematografie. A to především díky filmům Nejšťastnější dívka na světě a Aferim!

Tentokrát si Radu Jude vybral 30. léta minulého století, adaptoval novelu Maxe Blechera a děj podle ní zasadil do sanatoria na břehu Černého moře. Vypráví svůj příběh o nalezení lásky na místě pomalého umírání...

Čtěte také: Radu Jude: Zákonné, morální, zlé? Chci klást naléhavé otázky

Lidská vlna (r. Eduardo Williams)

Debutující režisér Eduardo Williams zaujal kritiky volnými asociacemi a propojováním hraného a dokumentárního filmu natolik, že se jeho film objevil v kritických žebříčcích „best of 2016“. Lidská vlna vyvolává neinscenovaný dojem a diváky bere v jednom zátahu do Argentiny, na Mosambik a na Filipíny. Film se promítá v sekci Panorama.

Cesta snů (r. Angela Schanelec)

Německá autorka proslulá radikálními nepříběhovými filmy (Orly, Místa ve městech, Marseille ad.) propojuje dva zdánlivě odlišné příběhy o konci lásky. Jeden se odehrává v osmdesátých letech 20. století Řecku, druhý v novém tisíciletí v Německu.

Čtěte také: Angela Schanelec: Koukat se, nezasahovat, ale rozpoznávat

Bez boha (r. Ralitza Petrova)

Bulharský film po dlouhé době vstoupil do období nadějí. Jedním z filmů, který národní kinematografii tuto naději dodal, je snímek Bez boha, který dostal Zlatého leoparda na festivalu v Locarnu. Tématem formálně radikálního filmu je obchodování s identitou, kterému se věnuje nemocniční sestra okrádající postižené pacienty o doklady... Film bude spolu s dalšími soutěžit o Grand Prix v soutěžní sekci Nová Evropa.

Poručík (r. Abel Ferrara)

Nejvýznamnějším hostem Febiofestu bude letos nepokojný autor narozený v Bronxu Abel Ferrara. Festival za jeho osobní účasti promítne například snímek Vítejte v New Yorku!, ve kterém Gérard Depardieu hraje postavu silně inspirovanou Dominicem Straussem-Kahnem a jeho sexuálním skandálem, ale také profil sestavený ze starších Ferrarových filmů. Z nich si můžete vybrat například kontroverzní, temný film Poručík, ve kterém sledujeme Harveyho Keitela jako věčně zfetovaného newyorského policistu, který se potápí do svého osobního pekla stejně jako jeho peníze vsazené na baseballovou událost sezony.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio