Co je možné sledovat pod mikroskopem

11. září 2014

Světový mikroskopický kongres, který právě probíhá v Praze, ukazuje obrovské množství různých typů přístrojů i poznatky, které jejich prostřednictvím vědci získávají. 18. světový mikroskopický kongres se koná tento týden v Praze.

Mikroskop - toto slovo v sobě dnes skrývá širokou škálu přístrojů, od klasických světelných přes polarizační či fluorescenční až po konfokální, mikroskopy elektronové, včetně rastrovacích, mikroskopy atomárních sil a mnoho dalších typů a jejich kombinací.

Setkání odborníků zaměřených na mikroskopii se konají jednou za 4 roky a letos se po dlouhých 20 letech pořádá v Evropě. O to raději je jeho předseda, profesor Pavel Hozák z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd, že příležitost k jeho uspořádání dostala právě Praha.

A jak také podotýká v příspěvku Jany Olivové, Československá mikroskopická společnost a při příležitosti světového mikroskopického kongresu zorganizovala v Kongresovém centru Praha také doprovodnou interaktivní výstavu pro veřejnost, nazvanou Mikroskopie hrou.

Podrobnosti o výstavě najdete na webu: www.mikroskopiehrou.cz.

autor: Jana Olivová
Spustit audio