Činohra Národního divadla čte, zpívá a také přednáší školákům a studentům online

6. duben 2020

Ani Činohra Národního divadla v Praze v době nouzového stavu státu nezahálí. V karanténních podmínkách točí její členové vzdělávací a zároveň zábavný video seriál. Najdete zde například i videa šéfdramaturgyně činohry Marty Ljubkové na téma Shakepeare, Moliére, Čechov a mnoho dalších.

Aby s diváky neztratili kontakt, natáčí členové činohry Národního divadla v Praze různá videa, která jsou ke zhlédnutí na youtube a facebookovém kanálu. Herci čtou z prózy i poezie, ale také recenze inscenací, které činoherní soubor v poslední době uvedl. Na některých videích herečky zpívají, zatímco dramaturgové a dramaturgyně vedou dramaturgické úvody nebo přednášky.

Marta Ljubková

„Témata, nápady a úkoly vznikaly úplně spontánně, a to i přesto že existovat ve virtuálním prostoru není pro všechny členy souboru úplně běžná situace. Proto se ne všichni zapojili, což naprosto respektujeme. Ale to také neznamená, že by ti, co nejsou vidět, zaháleli. Věnují se ale jiné občansky prospěšné činnosti.“ Vysvětluje vznik video streamů Marta Ljubková, která se rozhodla natáčet vzdělávací videa zvláště pro mladší publikum, takzvaný "Tahák pro školáky a studenty". Zábavnou formou se věnuje nelehkým tématům – dramatice Václava Havla, Moliéra nebo dokonce národnímu obrození.

„Na začátku toho stála moje neteř, se kterou a ještě dalšími dětmi trávím teď čas karantény mimo Prahu. Požádala mě, abych jí pomohla s tématem „proč dnes hrajeme Molièra“. Tak jsem si řekla, že by to téma mohlo zajímat více školáků a natočila jsem první video. Následně jsem se s lektorkou vzdělávacích programů činohry Národního divadla domluvila a oslovily jsme školy s tím, jaká témata by je v tomto duchu zajímala a jaká jsou pro studenty a žáky potřeba.“ Vysvětluje Ljubková.

Stav nouze a následně karanténa zastihly soubor činohry v době, kdy se chystal uvést premiéru inscenace Stát jsem já, kterou podle hry Vincenta Macaigne režíroval Jan Mikulášek. „Tato inscenace byla v podstatě hotová. Stav nouze a následně karanténa náš soubor zastihly pár dnů před premiérou. Čili premiéru této inscenace jsme odložili na začátek září. Zbylé dva tituly, které měly mít do konce této sezony premiéru, uvedeme na podzim letošního roku. A jelikož nechceme zahlcovat naše diváky množstvím premiér, tituly, které jsme chtěli uvést na začátku nové sezony 2020/2021 posuneme o rok.“ Dodává Marta Ljubková, která zároveň vnímá tento moment jako důležitý pro to se zamyslet nad postavením a rolí nejen činohry Národního divadla, ale divadla obecně ve společnosti.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.