Celým tělem, celým srdcem, celým vědomím (naslouchejte revoluci)

13. listopad 2017

Experimentální radiodokument vytvořený k příležitosti letošního 100. výročí Velké říjnové socialistické revoluce zpřítomňuje historické události a eschatologický étos bolševické revoluce.  Díky skladbě dokumentu vzniká mentální mapa události VŘSR ve které se obrušují  historické události o své ideové, utopistické protějšky.

Primárními zdroji pro skladbu dokumentu se staly: dobová poéma Alexandra Bloka Dvanáct, v níž táhne městem dvanáct rudoarmějců, soundtrack Dmitrije Šostakoviče vytvořený k filmu Sergeje Ejzenštejna Okťabr aneb Deset dní, které otřásly světem, zdramatizované výpovědi pamětníků revoluce z knihy Svědkové revoluce vypovídají, rozhovor s Petrem Uhlem a Pavlem Bratinkou,  a archivní zvukové záznamy oslav desetiletých výročí VŘSR.

Sto roků od bolševické revoluce a Ruský týden

Lenin a Trocký na Sverdlovském náměstí v roce 1920

Od pondělí 6. listopadu můžete ve vysílání Českého rozhlasu Vltava sledovat projekt Ruský týden, který se váže k výročí sta let od vypuknutí jednoho z velkých dějinných zvratů 20. století.

Dalšími literárními zdroji jsou básně Mariny Cvetajevové, báseň Semjona Fomina To k tobě se dnes modlí...,báseň Osudová Alexeje Gastěva, báseň Davy Anatolije Marijengofa, báseň Rusku Andreje Bělyjho, básně Hladomor a Vidění Sergeje Obradoviče, báseň Rusku Iljy Erenburga a báseň Rovnost všech Davida Burljuka.

Repetitivní charakter dokumentu umožňuje  se navracet v čase a opakovaně čelit místům,kde ideály a vize spravedlivé  společnosti troskotají o násilné uchopení moci.

V audiodokumentu promlouvá Petr Uhl a Pavel Bratinka. Hlasy svědků revoluce z knihy Svědkové revoluce vypovídají (Praha 1990): Kateřina Císařová a Štěpán Lustyk.

autor: Martin Ježek
Spustit audio