Čajovna pro otrlé: Nekonečné mučení s Frankem Zappou

6. prosinec 2013

Jak vlastně došlo k tomu, že se uctívaný americký rebel ocitl tak brzy po sametové revoluci mezi svými obdivovateli v Praze, jaké bylo pozadí těchto návštěv? Opravdu byl pověřen československou vládou k zastupování v USA ve věcech kultury a turistiky? Proč v zápětí vládní činitelé před tímto pověřením utíkali a tvářili se, jakoby nikdy nevzniklo? V pořadu usylšíte mistrovu hudbu i překlady textů, jeho názory a postoje, souvislosti, výhry i průšvihy.

Český rozhlas Vltava se opět vrací k osobnosti amerického hudebníka, zpěváka, kapelníka a skladatele Franka Zappy. Ve středu 4. prosince uplynulo 20 let jeho předčasné smrti. 21. prosince si připomínáme nedožité 73. narozeniny.

Páteční večer s podtitulem Čajovna pro otrlé: Nekonečné mučení s Frankem Zappou bude trvat 225 minut (tři a tři čtvrtě hodiny) od 19:00 hodin do 22:45. Základem pořadu je stejnojmenné dílko, které připravili již před deseti lety Petr Dorůžka, Josef Rauvolf a Aleš Opekar, nicméně je aktualizováno a doplněno o nové hudební ukázky (například o akustickou koncertní verzi Variací na téma Franka Zappy Lukáše Hurníka) a o čerstvé rozhovory: na průběh a pozadí návštěv Franka Zappy vzpomínají tehdejší mluvčí Českého fan klubu Franka Zappy Pravoslav Tomek a hudebník a tehdejší poradce prezidenta Václava Havla Michael Kocáb.

03019285.jpeg

Světová hudební scéna druhé poloviny 20. století má celou řadu hvězd, ikon popkultury nebo na druhé straně avantgardních reformátorů, rebelů a uměleckých enfant terrible. Ale jen jednoho Franka Zappu. Umělce, který okouzlil svou hravou kreativitou rockery, jazzmany i skladatele vážné hudby, umělce, který mnohé nadchl na celý život, jiné navždy popudil a pro mnohé z těch, kteří s jeho hudbou přišli do styku, zůstal nesrozumitelný a nepochopený.

03019258.jpeg

Měl italské kořeny, v jeho krvi se mísil původ sicilský, řecký, arabský i francouzský. Narodil se v Baltimoru 21. prosince 1940, život prožil v Kalifornii anebo na šňůrách se svými skupinami Mothers of Invention a Mothers. Zemřel 4. prosince roku 1993 na rakovinu prostaty ve věku pouhých 52 let.

03019255.jpeg

Hudba Franka Zappy je plná složitých rytmů, proměn metrických vzorců, tempa a dynamických odstínů. Vychází z rhythm & blues i běžného amerického popu, místy se blíží jazzu, místy hudbě vážné. Paroduje typické manýry rozličných směrů dobové popkultury od 50. let, které prožil jako vnímavý dospívající konzument. Například doprovodné "doo wap" vokály komerčních swingových písniček. Postupy, ze kterých si dělá legraci, přitom dokáže začlenit do svých skladeb záměrně, účelně a efektivně asi tak jako avantgardní malíř nějakého sádrového trpaslíka. Poslouchal, obdivoval a studoval tvorbu avantgardních skladatelů, jakými byli Edgar Verése nebo Igor Stravinský.

03019253.jpeg

Ač byl především kytaristou, zajímal se i o nejnovější výdobytky technologického rozvoje. Od roku 1983 komponoval pomocí tzv. synclavieru, který mu umožňoval pracovat pomocí počítačových programů prostřednictvím klaviatury s ještě složitějším a členitějším rytmickým potenciálem a zvukovým materiálem.

Bývalé Československo bylo jednou z mnoha zemí, kde Zappa našel širokou skupinu obdivovatelů, kteří v něm mimo jiné viděli i symbol západní svobody. A to navzdory jazykové bariéře, které ztěžovala vnímání řady narážek, citací a odkazů, kterými jsou Zappovy skladby prošpikovány. V německém Bad Doberan se dodnes každé léto koná festival Zappanale, kam se z celého světa sjíždějí fanoušci i muzikanti, zbožňující a hrající Zappovy písničky.

Pořad má tuto strukturu: Absolutní svoboda: Zappovy začátky. V americké tradici ostrých kabaretiérů: Zappa občan. Zappova semínka v českých makovicích. Jazz není mrtev, jen divně páchne. Mistr fantazie: koncepční alba a Zappa na pódiu. V americké tradici ostrých kabaretiérů: Zappa satirik. Zappa v Praze. S taktovkou: Zappa klasik.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio