Best of world music 2015 podle TWMC

13. leden 2016

Žebříčků není nikdy dost a hudby na světě existuje tolik, že ani ten nejrozsáhlejší ji stejně nedokáže obsáhnout, přesto se o to pokusíme, řekli si Ángel Romero z amerického internetového portálu World Music Central a Araceli Tzigane s Juanem Antonio Vázquezem ze španělského rádia Mundofonía. Nový žebříček Transglobal World Music Chart zároveň vnímají jako důležitou informační platformu pro desítky panelistů z celého světa, mezi které patří také autor tohoto pořadu.

Malým labelů a neznámým hudebníkům samo vydavatelům dáme možnost zviditelnit se: bez ohledu na geografické bariéry, pouze na základě talentu a originality, nikoliv popularity a prodejů. Naší snahou bude také nasměrovat pozornost k zapadlým regionům a malým zemím, které dosud neměly šanci proniknout na mezinárodní scénu. Panelisté tak pro své rádiové pořady, magazíny a festivaly získají cenný přístup k dosud neznámé hudbě a pomohou ji osvětově šířit. Tak zhruba zní manifest Transglobal World Music Chart.

Pokud se podíváme na výsledek první inventury nejlepších alb TWMC za rok 2015, od jiných anket se moc neliší a předpokládaných nových jmen v ní najdeme na předních místech opravdu minimum. Jejich čas ale určitě přijde a postupně to naznačují pořadí v měsíčních žebříčcích, kde od října boduje kyperské akustické trio Monsieur Doumani, kombinující na druhém albu Sikoses ambiciózní skladatelství s jiskřivými úpravami tradičních skladeb.



Ve všech výročních anketách, včetně Evropského žebříčku world music a britského magazínu fRoots, kterým se podrobněji věnoval Petr Dorůžka, se opakují na nejvyšších místech dvě jména: Bassekou Kouyate z Mali a britský folkař Sam Lee. Jejich alb Ba Power a The Fade In Time po právu loni skutečně uchvátily celý svět. A ocitly se i na prvních dvou místech ankety TWMC.



Stejně tak ale zaujala i brazilská skupina Bixiga 70 s novým albem III. Klíčová kapela nigerijské legendy a vynálezce afrobeatu Fely Kutiho se jmenovala Africa 70. Desetičlenný ansámbl ze São Paulo se na počest svému velkému vzoru proto nazval Bixiga 70, přičemž Bixiga znamená čtvrť jejich rodného města. Afrobeat u nich tvoří jednu z příměsí, do níž patří i kolumbijská cumbia, americký funk, spousta afrických rytmů a hlavně nesmírná výbušnost.



Předpoklady, že se z malijské afrorockové skupiny Songhoy Blues stane jeden z největších trháků roku 2015, se naplnily. Debutovým albem Music in Exile a koncerty na nejvýznamnějších festivalech potěšila skupina snad každého posluchače moderní africké hudby.



Z východní Evropy do první patnáctky proniklo pouze rodinné trio Kapela Maliszów z polské strany Beskyd, ale z emailové korespondence mezi panelisty jasně vyplývá, že o východoevropskou hudbu je mezi nimi značný zájem, zvlášť kolegové z Japonska, Číny a Jižní Ameriky neskrývají nadšení z nahrávek, o kterých se prý dozvěděli až díky Transglobal World Music Chart. Což hned na startu pro novou výměnnou platformu dobrá zpráva, protože se tím otevírá cesta do světa i pro české a moravské skupiny.

1. Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba - Ba Power (Glitterbeat Records)2. Sam Lee & Friends - The Fade in Time (The Nest Collective)3. Bixiga 70 - III (Glitterbeat Records)4. Monsieur Doumani - Sikoses (Monsieur Doumani)5. Canzoniere Grecanico Salentino - Quaranta (Ponderosa Music)6. Lila Downs - Balas y Chocolate (Sony Music)7. Ludovico Einaudi - Taranta Project (Ponderosa Music)8. Efrén López - El Fill del Llop (Buda Musique)9. Cheikh Lô - Balbalou (Chapter Two Records)10. Songhoy Blues - Music in Exile (Transgressive Records)11. Totó la Momposina - Tambolero (Real World Records)12. Ballaké Sissoko & Vincent Ségal (Six Degrees Records)13. Lura - Herança (Lusafrica)14. BKO Quintet - Bamako Today (Buda Musique)15. Kapela Maliszów - Mazurki Niepojęte (Karrot Kommando)

Kompletní žebříček najdete ZDE

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.