Antun Soljan: Dlouhé a zbytečné půlnoční tlachání

23. červenec 2019

Do bytu bývalého významného politika nečekaně vstupuje najatý vrah a oba muži se pouští do dlouhého hovoru... Povídku chorvatského autora s herci Miroslavem Ratajem, Františkem Šecem a Luďkem Eliášem poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Chorvatský spisovatel Antun Šoljan se narodil 1. prosince 1932 v Bělehradě. Otec pracoval jako soudce a matka byla učitelka. Otec byl velmi často překládán ze soudu na soud, a tak se rodina hodně stěhovala. Základní školu proto Šoljan absolvoval v Pančevu (dnešní Srbsko) a ve Slavonském Brodě. Gymnázium vystudoval v Záhřebu, kde také pokračoval na Filozofické fakultě Záhřebské univerzity, obor angličtina a němčina. Studium dokončil v roce 1957.

Pracoval jako redaktor časopisů Krugovi, Književnik a hojně překládal. První sbírka básní mu vyšla v roce 1956 pod názvem Na pokraji světa. Kromě poezie psal Antun Šoljan romány, povídky, divadelní a rozhlasové hry a eseje, psal i prózu pro děti, věnoval se také literární kritice. Překládal z němčiny a angličtiny, mimo jiné i E. Hemingwaye, A. Millera, T. S. Eliota, E. Pounda, N. Mailera, W. Shakespeara, B. Brechta, G. Orwela a další. Tito překládaní autoři, zvláště pak Šoljanovi současníci, měli zásadní vliv na jeho tvorbu.

Antun Šoljan posledních deset let života zápasil s vážnou chorobou a zemřel 9. srpna 1993 v Záhřebu.

V povídce Dlouhé a zbytečné půlnoční tlachání vstupuje nečekaně v noci do bytu bývalého významného politika, nyní dožívajícího v emigraci, jeho krajan, který ani na okamžik neskrývá, že je najatý vrah. Ještě než politika zabije, má za úkol získat od něj jakési tajné materiály, byť možná ve skutečnosti zcela bezcenné. Oba muži se pouští do hovoru, který s plynoucím časem přináší určité sblížení i smíření se s nevyhnutelným vyústěním. Prostoduchý vrah netuší, že jeho oběť ani ve chvíli odevzdání se smrti neztratila schopnost rafinované manipulace.

Účinkují: Luděk Eliáš, Miroslav Rataj a František Šec

Překlad: Dušan Karpatský
Připravila: Marie Šťastná
Režie: Věra Pražáková

Natočeno v ostravském studiu Českého rozhlasu.

autoři: Marie Šťastná , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio