Antoine de Saint-Exupéry: Modrá růže

Modrá růže je kompozicí ze vzpomínek Marie de Saint-Exupéryové, matky spisovatele a letce Antoina de Saint Exupéryho, prokládaných synovými dopisy, úryvky z knih a faktografickými vstupy, s prologem a epilogem ze dvou kapitol Malého prince. Kapitoly z díla Antoina de Saint Exupéryho jsou vybrány tak, aby navazovaly na matčiny deníkové zápisky, aby pootevíraly dvířka do tajné komnaty citové paměti a básnické inspirace.

Požad nazvaný Modrá růže měl v roce 1982 premiéru ve Viole jako příležitost pro velkou herečku Národního divadla Vlastu Fabianovou, jíž v chlapecké roli jejího syna sekundovala její žačka Lída Engelová. Protože 29. června by se Vlasta Fabianová dožila 95 let, připravila Lída Engelová scénáristicky i režijně k její poctě rozhlasový scénář stejného názvu, kde mezi hlasy současných herců zaznívá v deníkových zápiscích i hlas Vlasty Fabianové z někdejší nahrávky Supraphonu.

Jiří Stivín, který s pořadem Violy hudebně spolupracoval, nazval k poctě Vlasty Fabianové Modrá růže jednu svou skladbu - i ta v pořadu zazní.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.