Anna Bolavá: Ke dnu. Mrazivý a bezútěšný krimi příběh ze života na maloměstě

Listopadová tma krátkých dní se okny vkrádá do lidských obydlí a marast ledového bláta se vsakuje do bot těch mála zoufalců, kteří své příbytky opouštějí. Anna Bolavá, držitelka ocenění Magnesia Litera za svůj první román Do tmy, zůstala věrna svému pseudonymu – i její druhý román – příznačně nazvaný Ke dnu – bolí. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Adaptace: Pavla Nejedlá
Účinkují: Michal Isteník, Barbora Goldmannová
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2018

Polyfonní vyprávění nás zanese znovu kamsi do jižních Čech, do okolí města Řečovice, kde se mezi meandry řeky a poli s dráty vysokého napětí táhnou neprostupné močály zahalené přízračnou mlhou, která řídí osudy celého kraje.

Anna Bolavá: Ke dnu

Mladá vdova Milada ubíjí pocit životní marnosti na prodloužených směnách u pásu místního drůbežárenského kolosu. Její dcera Anička nenávidí pach smaženého masa a místo do školy se vytrácí do močálů, kde dělá bůhvíco. Jejich sousedka Miluška, riziková prvorodička, začíná rodit své vymodlené dítě. Jeho otec, ženatý doktor, u toho není, právě totiž v močálech ohledává mrtvolu ženy v pokročilém stadiu rozkladu. Petr Málek, obtloustlý a neschopný novinář, cítí v případu skandálního nálezu mrtvoly svoji šanci a chňapne po ní jako pes po kosti. Do města se zároveň po dvaceti letech vrací mladá žena, která tu jako dítě žila, dokud ji za nejasných okolností náhle neodvezli pryč. Vstupuje do domu svého dětství a v jeho ruinách hledá odpovědi na otázky, které ji vehnaly do péče psychiatra. Co si matka a její dvojče někdy před šestadvaceti lety udělaly, že spolu už nikdy nepromluvily? Proč musela s matkou pryč od domu a hlavně od řeky, která ho obklopovala? A hlavně kdo byl její otec? Maloměstská krimi se velmi sugestivně kříží s jihočeskou verzí magického realismu.

Spisovatelka Anna Bolavá

Vracíme se do fiktivního světa, který známe z autorčina románového debutu Do tmy o fanatickém sběru bylin. Jenže je listopad a v listopadu se byliny nesbírají. V listopadu lze leda tak sbírat kameny. Kameny, jimiž se pak dá hodit třeba do okna výkupny, když vás tam při vážení ošulí. Ano, malá Anička se v románu Do tmy mihla a jeden takový kamen do okna ve vzteku hodila. I lékárnici Milušku, doktora Diviše a jeho ženu, tělocvikářku Divišovou, už známe. Známe i bláznivou bábu Bartákovou, která má panickou fobii z plastů. V próze Ke dnu před námi Anna Bolavá rozvíjí nové a mnohem širší perspektivy.

autoři: Alena Blažejovská , Pavla Nejedlá
Spustit audio

Související