Alice Horáčková a Vladimíra Čerepková

28. říjen 2014

Hlavním hostem úterní Čajovny bude Alice Horáčková, která nedávno vydala v Argu publikaci Vladimíra Čerepková – Beatnická femme fatale.

„Jedu na kole břichem Paříže a vlastně ani nevím za kým,“ píše v úvodu autorka. „ Jisté je jen jméno a datum narození. Vladimíra Čerepková, čtvrtého února 1946. Má to být český Arthur Rimbaud v sukních. Dcera ruského osvoboditele Prahy, kterého nikdy neviděla. Anděl z pasťáku a čarodějnice z Violy. Pařížanka, která se nikdy nenaučila francouzsky.“

Publicistka Alice Horáčková, která je ročník 1980, vystudovala Fakultu sociálních věd UK a deset let psala o literatuře pro deník MF DNES, se podle svých slov na Vladimíru Čerepkovou připravovala těžce. „O jejím dětství se neví skoro nic, kromě toho, že bylo strašné. Dětské domovy, léčebny, výchovná zařízení. V jednom z nich začala psát básně, které zaujaly velkého českého básníka Františka Hrubína. V sedmnácti zazářila v pražské poetické vinárně Viola, ale krátce po sovětské invazi zmizela v Paříži a ve slovnících se její život smrskl na pár řádek. Vydala pět útlých sbírek poezie a jeden soubor, ale i její knihy mají často v názvu mlčení: Ryba k rybě mluví, Ztráta řeči, Extra dry silence…“

Jak setkání nakonec dopadlo a co všechno novinářka o „beatnické femme fatale“ zjistila? Podrobnosti přinese pořad Kateřiny Rathouské.

Dále vás pozveme na festival Přelet nad loutkářským hnízdem a také na několik představení pro děti, která mohou zájemci zhlédnout na Nové scéně ND.

Součástí živého vysílání bude i soutěž, mimo jiné o vstupenky na inscenaci 120 dnů Sodomy souboru Depresivní děti touží po penězích nebo o nové číslo Taneční zóny, o němž promluví šéfredaktor revue Vladimír Hulec.

Český rozhlas Vltava, 28. října od 19 hodin

autor: krs
Spustit audio

Související