Adam Haslett: Jak se rodí žal

22. říjen 2018

Povídka amerického autora o lásce, vášni, smutku i ztrátě. Z knihy Tady nejste cizej čte Matěj Převrátil. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Pořad obsahuje vulgární výrazy a není vhodný pro děti a mladistvé.

Adam Haslett vystudoval právo na Yale Law School v Connecticutu, dnes je ale především spisovatelem. Jeho povídky vycházely v mnoha výrazných časopiseckých titulech i knižně. Některé se pak dočkaly i rozhlasového zpracování v americkém rádiu.

Čeští čtenáři se s Haslettem potkali už dvakrát. Poprvé v románu Union Atlantic, pak také ve sbírce Tady nejste cizej. Právě z ní pochází i povídka Jak se rodí žal.

Příběh jedné lásky, kterou si milenci tak úplně nechtějí dovolit, se vyvine až v dosti brutální vztah. Adam Haslett v textu ukazuje, jak zásadní je pro dítě prostředí, v němž vyrůstá, jak ho ovlivňují názory jeho okolí, jak těžké je vyrůstat bez láskyplného zázemí a smířit se s vlastní sexuální identitou. Režisér Dimitrij Dudík navíc brutalitu drsného světa na hranici dětství a dospělosti umocnil obsazením sedmnáctiletého Matěje Převrátila.

Účinkuje: Matěj Převrátil

Překlad: Martina Neradová
Připravila: Klára Fleyberková
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno v roce 2018.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.