Adam Borzič: Zrcadla v zrcadle

13. prosinec 2019

Představte si básníka jako badatele – archeologa myšlení a poezie – který se při svém studiu zatoulá do neobyčejného zrcadlového sálu. Na každé ze stěn jedno zrcadlo. Stačí se pozorně zadívat... Tři úryvky z rozsáhlého eseje Zrcadla v zrcadle z pera básníka, redaktora a terapeuta Adam Borziče poslouchejte on-line do 11. ledna 2020.

Stačí se pozorně zadívat a v každém ze zrcadel se postupně objeví jedna z velkých figur klasického myšlení a umění. Jeden prastarý mentor. A básník se ptá. Jak psát? O čem? Jak žít? A kde je Bůh? A kromě zrcadlení minulosti jde také, a možná především, o zrcadlení kultur.

Čtěte také

Ze souhrnu všech odpovědí se rodí souzvuk, který vedle sebe staví postavy evropské renesance a blízkovýchodního súfismu. A k nim staví také mistry mluveného slova, kterých se při četbě sejde celá desítka v čele s Viktorem Preissem, Janem Kačerem a Josefem Somrem.

Ráj otevírá soucitné srdce

Ale začněme od začátku. Jednou z pozoruhodných knih loňského roku byla bez pochyby Západo-východní zrcadla (Malvern 2018) básníka, redaktora a terapeuta Adama Borziče. Sbírka básní „k poctě autora Západovýchodního dívánu J. W. Goetha“ vyvolává z minulosti slavné umělce a mystiky – od Giotta a Leonarda da Vinci až po Al-Arábího či Rúmího – a vede s nimi dialog.

Autor tu nejen rozvíjí témata středověkého islámu a renesančního křesťanství spojená s vírou, láskou a tvorbou, ale zároveň nás mámí květinovými ornamenty florentských paláců či rozvířenými suknicemi tančících dervišů.

Čtěte také

Básně jsou doprovozeny rozsáhlým esejem, který dávná století usouvztažňuje s dneškem. V textu nazvaném Zrcadla v zrcadlech se autor vyznává ze svého obdivu k dávné náboženské toleranci a k pojetí světa jako spirituálního celku. Chápe je jako inspiraci ve vztahu k současnosti imigračních a finančních krizí.

Ve druhém prosincovém týdnu nabídne knihu Český rozhlas Vltava rozprostřenou hned ve dvou programových řadách – Esej a Souzvuk – v režii Petra Mančala.

Eseje poslouchejte každý všední den od 9:10, Souzvuk v neděli od 17:00 – a po odvysílání ještě po dobu jednoho týdne on-line.

V Souzvuku najdou navíc básně svůj kongeniální protějšek v hudbě, která se obrací do stejné minulosti a vyvěrá z podobných pohnutek jako Borzičovo psaní. „Nevědomé hledání duchovního protijedu na vzrůstající, dramatický konflikt civilizací, který s sebou přineslo vypuknutí války v Afgánistánu,“ dalo vzniknout jedné z desek katalánského gambisty Jordiho Savalla a souboru Hesperion XXI. „Především se deska Orient-Occident zrodila ze solidarity a z touhy sdílet hudební zkušenosti s hudebníky z jiných kultur a náboženství.“ A dodejme: nabízí to nejlepší z historicky poučené interpretace perské, osmanské, italské a španělské hudby ze středověku a rané renesance.

Boží svět je orient!
Boží svět je okcident.
Severní a jižní pláně
dřímou v míru boží dlaně.

J. W. Goethe, verše se sbírky Západovýchodní díván v překladu O. Fischera

A komu že patří to soucitné srdce, které má otevřít ráj? Ve sbírce náleží autorovi perského eposu Ptačí sněm, Fariduddínu Attárovi. Ale bezesporu jde především o srdce básníka na jedné straně a čtenáře na straně druhé. Protože soucit, empatie je cestou k pochopení, smíru, toleranci, úctě. A z prožitku básnického slova Adama Borziče může pramenit i pocit všeobjímající jednoty.

Nezapomínejme, že, jak píše Goethe:  „Boží svět je orient! / Boží svět je okcident. / Severní a jižní pláně / dřímou v míru boží dlaně.“

Pro rozhlas připravil a účinkuje: Petr Gojda

Zvukový mistr: Radim Dlesk
Režie: Petr Mančal
Natočeno v roce 2019 (premiéra).

Psáno pro Týdenk Rozhlas.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související