30. 09. 2009

30. září 2009

Státní opera Praha se zapojila do mezinárodního projektu Martinů Revisited 2009, galakonert k padesátému výročí skladatelova úmrtí se koná 1. a 2. října. Jak se dočteme v Lidových novinách, úplně poprvé na něm zazní rané Nokturno č. 1 fis moll pro velký orchestr. Orchestr Státní opery bude zítra a pozítří řídit dirigent Charles Olivieri-Munroe, který poskytl rozhovor Právu. Hovoří o svém angažmá u Severočeské filharmonie, o vztahu k české hudbě a také prezentuje svůj názor na Bohuslava Martinů.

Právo dále informuje o vydání dalšího unikátního alba mezzosopranistky Magdaleny Kožené se záznamem koncertního uvedení Tří fragmentů z opery Bohuslava Martinů Juliette.

Radmila Hrdinová píše v Právu o výstavě Jeden den herce neboli Tajnosti herecké, která byla minulý týden otevřena v pražském Divadle v Řeznické. Fotografie Aleny Hrbkové umně zachycují, co se v herci děje den, hodinu, minutu před představením, během něho a také po představení, kdy se duševně vyprázdněný herec vrací domů. Modelkou snímků byla Luba Skořepová.

V Mozaice jsme před chvílí mluvili o vydání Ostře sledovaných vlaků v podobě audioknihy. Rozhovor s jejím protagonistou Kryštofem Hádkem najdeme v Lidových novinách. Dočteme se v něm i o dalších hercových současných projektech, například o dokončeném filmu 3 sezóny v pekle režiséra Tomáše Mašína.

Petr Cífka hodnotí v tomtéž listě americký snímek Gamer. Tato akční podívaná si v kritickém hodnocení vysloužila jen dvě hvězdičky z pěti možných, recenzent uvádí, že autorský tandem Mark Neveldine a Brian Taylor se pokusil rozšířit své zaměření z akčních filmů a přenášení videoher na plátno také do satirického žánru. Tento pokus skončil však neúspěšně, Cífka dokonce píše, že kariéry tvůrců se bortí již po třetím celovečerním filmu.

Scenáristovi Benjaminu Tučkovi vyšla v edici Fresh nakladatelství Labyrint kniha VKV (velmi krátké vlny). 75 mikropovídek lze podle kritika Ivana Adamoviče nejlépe vychutnávat po malých dávkách, protože ve větším množství mohou ukolébat opakujícími se postupy. Recenzi otištěnou v Lidových novinách doprovází celkové hodnocení třemi z pěti hvězdiček.

Petr Dorůžka upozorňuje v Lidových novinách na zítřejší koncert švýcarské písničkářky Sophie Hunger. Připravil také krátký rozhovor se zpěvačkou, která vystoupí v pražské Akropoli.

Marie Reslová navštívila novou inscenaci Divadla pod Palmovkou Sugar, píše o ní v Hodposářských novinách. Muzikálovou podobu filmu Někdo to rád horké nastudoval režisér Stanislav Moša. Podle kritičky tato novinka nabízí publiku to, co si žádá.

Vítek Schmarc představuje knihu držitelky Ortenovy ceny Petry Soukupové nazvanou Zmizet. Jak uvádí v Hospodářských novinách, jde o syrovou sondu tam, kam mnoho z nás nahlížet nechce.

Výstavu Historické práce je možné vidět v pražské Galerii Václava Špály. Jak hlásá nadpis článku v Hospodářských novinách, současní konceptualisté se na ní poměřují s nebožtíky.

autor: Martin Luhan
Spustit audio