29.08.2007

29. srpen 2007

V italských Benátkách dnes začíná nejstarší evropský filmový festival, v letošním roce oslavuje 75. výročí svého založení. Renomovaná filmová teoretička a publicistka Eva Zaoralová v Mladé frontě Dnes upřesňuje, že i když přehlídka vznikla v roce 1932, kvůli ne zcela pravidelné periodicitě a hlavně vinou přerušení ve válečných letech bude letos zahájen ročník čtyřiašedesátý. Benátský festival nabídne dvě soutěže, které podle Zaoralové tvoří páteř programu. V něm nebudou chybět novinky Woodyho Allena, Petera Greenwaye nebo Nikity Michalkova, který na festival přiveze nejdelší, bez sedmi minut tříhodinový film Dvanáct. Darina Křivánková v Lidových novinách uvádí, že tento opus je volně inspirovaný slavným dramatem ze soudního prostředí Dvanáct rozhněvaných mužů. Další podrobnosti o dnes zahajovaném Mezinárodním filmovém festivalu čteme i v Právu.

Další i když podstatně menší filmová přehlídka začíná zítra v Praze. Na dvoře Klubu v Jelení ulici se uskuteční promítání českých a německých němých snímků, které budou doprovázet hudební skupiny z obou zemí. Akce se koná do soboty 1. září a píší o ní Hospodářské i Lidové noviny a také Mladá fronta Dnes.

Věra Míšková v Právu upozorňuje na 29. ročník Festivalu české filmové a televizní komedie, který začne v Novém Městě nad Metují 22. září. Novoměstský hrnec smíchu nabídne kromě filmových projekci pro dospělé i dětské diváky také několik doprovodných programů, například výstavu a koncerty.

Lidové novíny poznamenávají, že tragikomedie Karla Steigerwalda o osudech Milady Horákové a prvního dělnického prezidenta Klementa Gottwalda bude mít 2. září obnovenou premiéru v bývalé slévárně hliníku v pražských Holešovicích. Inscenace se do této drsné atmosféry industriální haly La Fabrika vrací na 12 večerů. "Jejím tématem jsou proti sobě postavené osudy Horákové a Gottwalda, v kontrapunktu k další výrazné a nejednoznačné postavě rozporuplné doby E.F.Burianovi, ale také ozvuky traumat minulého století propojující nacistický a komunistický režim", podotýkají Lidové noviny o tomto představení, které režíruje Viktorie Čermáková.

Hospodářské noviny upozorňují na pražské Divadlo Járy Cimrmana, které se připravuje na sezónu, v níž oslaví 40 let svého působení. List poznamenává, že i když jubileum připadá už na začátek října, patnáctá hra nazvaná České nebe bude mít na žižkovské scéně premiéru nejdříve na jaře příštího roku. "Zatím na ní stále pracujeme", podotýká jeden z cimrmanovských herců a autorů Zdeněk Svěrák. Další podrobnosti čteme také na kulturních stranách Lidových novin a Práva.

V Praze se až do druhého září koná mezinárodní festival Letní Letná. Přehlídka uvádí soubory, které se zabývají fenoménem nového cirkusu. Magdalena Čechlovská v Hospodářských novinách píše o hře nazvané Blanka Braselli, dáma s dvěma hlavami, kterou představilo slovenské divadlo Teatro Tatro. V další části svého textu se Čechlovská zmiňuje o česko finském souboru Krepsko, které uvedlo obnovenou premiéru komorního představení The Mad Cup of Tea.

Petr Dorůžka rovněž v Hospodářských novinách upozorňuje na pražské Divadlo Archa. Na jeho jevišti se dnes a zítra odehraje taneční představení nazvané Kresby, ve kterém účinkuje přední interpretka flamenca, španělská tanečnice Belén Maya. Ta se v roce 1966 narodila v New Yorku, kde v té době vystupovali její rodiče, což prozradila Petrovi Dorůžkovi v rozhovoru.

Další interview najdeme na kulturní straně Práva. Jaroslav Špulák si povídal s českou zpěvačkou, hráčkou na klavír, akordeon i kytaru a také skladatelkou a textařkou Radůzou. Ta právě vydává nové album nazvané V salonu barokních dam. V rozhovoru například uvádí, že se ztotožňuje s některými básněmi Jana Nerudy, jednu z nich, vybranou z jeho Písní kosmických, na nové nahrávce zhudebnila.

autor: Josef Košťálek
Spustit audio