25. 9.

25. září 2008

Vertigo Quintet a Dorota Barová Šesté album si do svého katalogu zapsal malý český label Animal Music. Jeho prostřednictvím podporuje současný český jazz soukromý vydavatel Petr Ostrouchov, někdejší člen skupiny Sto zvířat. Podobně jako Lucie Kukulová na své značce Amplión Records vydává Ostrouchov tvůrčí nahrávky nejtalentovanějších hudebníků mladé jazzové generace. Činí tak s pomocí přátel a sponzorů a výsledkem je samozřejmě zcela nevýdělečná, ale mimořádně prestižní a pro hudebníky velmi motivující kolekce alb. U Animal Music figurují jména jako David Dorůžka, Ondřej Pivec, Jaromír Honzák, Libor Šmoldas a nebo Petr Zelenka. Tento pátek pokřtí v divadle Dobeška nové album Vertigo Quintet s Dorotou Barovou, zpěvačkou a violoncellistkou známou z dua Tara Fuki.

Vojtěch Procházka: Sextet

Propojením křehkých světů Vertigo Quintetu a Tara Fuki vznikla hudba melodicky plná ve výrazu a přitom jazzově vrstevnatá a hluboká. Spojení vokálu Doroty Barové a skladatelské potence pianisty Vojtěcha Procházky nebo saxofonisty Marcela Bárty je nádherně kompaktní. Spojení vokalistky s jazzovými hudebníky není dnes ojedinělý jev. Podobný zážitek jistě nabídne i právě chystaný projekt zpěvačky Lenky Dusilové, skladatelky Beaty Hlavenkové a klarinetového kvarteta, který vyjde v edici Respekt.

Dorota Baarová: Nieraz

Nejen hudební náplň, ale i obal alba Vertigo Quintetu a Doroty Barové lze označit za skvost. Design desky, podobně jako u ostatních titulů labelu Animal Music, je dílem grafičky Zuzany Lednické ze Studia Najbrt a fotografa Václava Jiráska.

Oskar Torok, Dorota Baarová: Mašmaráda

Jak Dorota Barová z Tara Fuki, tak členové Vertigo Quintetu, jsou dnes už mezinárodně působícími hudebníky. Tara Fuki byly prvním českým souborem vybraným mezinárodní porotou na worldmusikový veletrh Womex. Klavírista Vojtěch Procházka studuje skladbu v Paříži a Oslu, bubeník Daniel Šoltis a kontrabasista Rastislav Uhrik jsou studenty polské konzervatoře v Katowicích. Dechovými pilíři Vertiga jsou stále saxofonista Marcel Bárta a trumpetista Oskar Török.

Marcel Bárta: Nahoru

Vojtěch Procházka: B - / C#

Vertigo Quintet a Dorota Barová právě propagují své nové album na domácím turné. V pátek album pokřtí v divadle Dobeška, přičemž vstupné je zdarma. A to není vše - nejen Vertigo, ale všichni umělci vydávající u Animal Music se ve středu 8. října chystají zahrát s Pražskou komorní filharmonií v rámci akce Jazz v Rudolfinu. Mimořádnými hosty tu budou i polští hudebníci - zpěvačka Aga Zaryan a trio pianisty Michala Tokaje s programem "Umiera pienkno".

Marcel Bárta: Snieg

Marcel Bárta: Em Outra Parte

autor: Petra Svoboda - Konrádová
Spustit audio