24. 04. 2008

24. duben 2008

Včera premiérovaný film Petra Zelenky Karamazovi recenzenti oceňují vesměs kladně. Věra Míšková píše v Právu, že se režisérovi podařilo unikátní divadelní adaptaci Dejvického divadla dovést do filmového tvaru, aniž by se vytratil duch Fjodora Michajloviče Dostojevského. Výtečné jsou podle kritičky herecké výkony například Ivana Trojana, Davida Novotného, nebo Igora Chmely. Darina Křivánková v příloze Lidových novin Kulturní premiéry uvádí, že je pro ni film nejsilnější v momentech, kdy se stírá hranice mezi realitou a divadlem a věty napsané Dostojevským platí nejen pro divadelní postavy, ale i pro aktéry filmového příběhu. Za výborné považuje také kameru Alexandra Šurkalova a hudbu Jana Kaczmarka. Podle Petra Fischera, který připravil recenzi pro Hospodářské noviny, se v Zelenkově filmu hraje především o kráse. Snímek na něj působí jako oslava divadla a poklona skvělým hercům.

Deníky píší dále o plánovaném programu filmového festivalu v Cannes. O Zlatou palmu bude v květnu soutěžit dvacet snímků, žádný český. Svá díla představí mimo jiné režiséři Clint Eastwood, Wim Wenders, Steven Soderbergh nebo Charlie Kaufman. Informaci přinášejí Lidové noviny, Právo a Hospodářské noviny na své straně věnované zábavnímu průmyslu.

Dalším tématem, které spojuje kulturní stránky dnešního tisku, je knižní veletrh Svět knihy. Hospodářské noviny komentují program, k jehož hlavním tématům patří například Španělská literatura, vášeň a erotika. Lidové noviny otiskují při příležitosti dnešního zahájení Světa knihy rozhovor Zdeňka A. Tichého s nizozemským překladatelem Edgarem de Bruinem, který zítra převezme cenu Premia Bohemica, udělovanou Obcí spisovatelů. De Bruin přeložil dosud do nizozemštiny přes pětadvacet románů, divadelních her a povídek. Mladá fronta Dnes přináší rozhovor s německým autorem Iljou Trojanowem, který na veletrhu uvede román Sběratel světů o britském dobrodruhovi 19. století, který procestoval Indii, Arábii i Afriku.

Další rozhovor s literátem připravil pro Právo František Cinger. Zpovídá Petra Kučeru, který získal dvě ceny Magnesia Litera za překlad románu Orhana Pamuka.

Noviny si také všímají chystaného protestu pražských divadelníků proti kulturní politice nastavené pražským magistrátem. Pod titulkem "Kulturní politika města rozděluje umělce" otiskuje v regionální příloze Práva svůj článek Jakub Mračno.

Na kulturní straně Práva píše Lenka Šafaříková o prvním bienále Kafka/Borges - Praha/Buenos Aires, které se v úterý a ve středu uskutečnilo v pražské Městské knihovně. Na sympoziu mimo jiné zaznělo, že "Kafka spojuje národy".

Dnes má v Národním divadle premiéru pohádka Sněhová královna, kterou podle Hanse Christiana Andersena napsala dramaturgyně Iva Klestilová. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. V hlavních rolích se představí Iva Janžurová, Vladimír Javorský a Miluše Šplechtová, režii má Zoja Mikotová.

Velmi krátce informují Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes o dnes v Olomouci otevírané výstavě "neoficiálních" umělců z let 1970-1989 Nechci v kleci!

Krátce nahlédněme do přílohy Lidových novin Kulturní premiéry: Ondřej Horák hodnotí novinku spisovatelky Terezy Boučkové Rok kohouta. Oceňuje ji plným počtem pěti hvězdiček. Jana Machalická píše o inscenaci Psí matka, která je dílem Pavla Kohouta na motivy novely Pavlose Matesise a uvádí ji Divadlo Na Prádle. Kritička udílí monodramatu s Marií Málkovou v jediné roli čtyři z pěti možných hvězdiček. Marta Švagrová připravila pro Kulturní premiéry Lidových novin velký rozhovor s Pavlem Vrbou. Básník, textař a libretista v minulém týdnu oslavil své sedmdesátiny.

autor: Martin Luhan
Spustit audio