23. 03. 2009

23. březen 2009

Dnešní vydání novin nabízejí především tři témata z oblasti kultury. Již na titulních stranách deníků najdeme zprávu o včerejší dražbě díla malířky Toyen. Surrealistický obraz Spící se stal druhým nejdražším uměleckým dílem prodaným v České republice. Neznámá dáma z publika ho koupila za vyvolávací cenu dvaceti milionů korun. Nejdražším obrazem draženým na české půdě nadále zůstává Élevation Františka Kupky. Lidové noviny otiskují při této příležitosti krátký medailonek Toyen a Blanka Frajerová připravila také rozbor díla Spící. Hospodářské noviny pak na kulturní straně publikují žebříček nejdražších uměleckých děl české historie.

V sobotu byly předány ceny české Akademie populární hudby Anděl 2008. Reflexi slavnostního ceremoniálu, stejně jako kompletní přehled oceněných hudebníků najdeme ve všech sledovaných denících. Nejlepší kapelou se stala skupina Kryštof, která byla oceněna také za skladbu roku - Atentát. Její zpěvák Richard Krajčo spolu s Alešem Juchelkou celý večer moderoval, což patřilo, alespoň podle Honzy Vedrala. komentátora Mladé fronty Dnes, mezi negativa předávání. Vedral doslova uvádí: "To, že Anděly moderuje pětkrát nominovaný favorit cen prostě nemůže působit dobře." Mladá fronta Dnes otiskuje také vyjádření člena Akademie Jana Kábrta, který píše, že pokud Andělé setrvají na současné úrovni, bude mít pochopení s kapelami, které se odmítly ceremoniálu zúčastnit. Nový organizátor večera, Lešek Wronka bude muset najít cestu, jak Anděly posunout dál. Právo k tématu připravilo rozhovor s Michalem Horáčkem, který získal Anděla 2008 za album Ohrožený druh.

Na kulturní straně Práva můžeme najít dále informaci o dalších v sobotu předávaných cenách, Czech Grand Design. Dvě ze sedmi ocenění - Produktový designér a Grand designér roku 2008 si odnesl Jan Čtvrtník. Do designové Síně slávy byl in memoriam uveden Jan Kaplický. Jak informuje v Hospodářských novinách Magdalena Čechlovská, vítězové soutěže se představí od úterý v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu.

Petr Dorůžka píše na kulturní straně Hospodářských novin o chystaném turné albánských hudebních těles po České republice. Svatební taneční kapela Saze a polyfonní sbor Jonianet vystoupí ve Veselí nad Moravou, Olomouci a v pražském Hlaholu.

Metropolitní opera zařadia do série svých kinopřenosů operu Vincenza Belliniho Náměsíčná. Její recenzi připravily Věra Drápelová pro Mladou frontu Dnes a Helena Havlíková pro Lidové noviny.

Blanka Frajerová píše v Lidových novinách ještě o výstavě Fenomén Baťa - zlínská architektura 1910-1960, která je k vidění v Národní galerii do 31. května.

autor: Martin Luhan
Spustit audio