2. 9.

2. září 2010

Herbie Hancock: The Imagine Project

Sedmdesáti let se letos v dubnu dožil americký jazzový pianista Herbie Hancock. Jeho poslední album, The Imagine Project, ale jazzové obzory daleko přesáhlo. Hancocka inspirovala nejen slavná píseň Johna Lennona, Imagine, podle níž album získalo název, ale i humánní poselství o světu bez válek, které Lennon předával prostřednictvím textu. Album vznikalo souběžně na mnoha místech naší planety, včetně indického velkoměsta Bombaje, kam ale pianistu původně přivedla úplně jiná záležitost, a sice padesátileté výročí cesty zavražděného amerického kazatele Dr. Martina Luthera Kinga, který do Indie vyjel studovat nenásilné metody protestu praktikované Mahatma Gandhim. "Rozhodl jsem se natočit skutečně globální album, a proto jsem propojil několik jazyků," říká o svém projektu Herbie Hancock. Hostují na něm například "hudební rebelové ze Sahary", skupina Tinariwen, rocková legenda Jeff Beck, malijská zpěvačka Oumou Sangare či skupina Los Lobos z americko-mexického pomezí.

Imagine

Space Captain

Během svého pobytu v Bombaji natočil Herbie Hancock Hancock skladbu The Song Goes On, která má vysoce zajímavou historii. Napsal ji Hancockův producent Larry Klein, inspirovaný poezií česko-rakouského básníka Rainer Maria Rilke. O vokály se v nahrávce dělí černá Američanka Chaka Khan a indická zpěvačka z bollywoodských filmových ateliérů K. S. Chithra. Každá zpívá ve své mateřštině, takže píseň je dvojjazyčná, slyšíme v ní angličtinu i hindštinu, na sitar hraje Anoushka Shankar, na saxofon Wayne Shorter.

The Song Goes On

The Times, They Are A'changin'

Album the Imagine project, které natočil americký jazzový pianista Herbie Hancock, má i svou filmovou verzi. Tématicky spojuje nejen rozdílné jazyky a kultury, ale také minulost a přítomnost: vedle půlstoletí starých evergreenů, jako je Lennovnovo Imagine, či The Times, They Are A-changin' od Boba Dylana, tu slyšíme i nejnovější objev brazilské hudby, mladou a velmi talentovanou zpěvačku Céu.

Tempo De Amor

La Tierra

Tamantant Tilay / Exodus

Tomorrow Never Knows

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.