19. 10. 2007

19. říjen 2007

Hospodářské noviny píší na kulturní straně o právě probíhající studentské výstavě Husákovo 3+1. Jde o rekonstrukci typického panelákového bytu, včetně detailního vybavení. Expozice, kterou můžeme navštívit v galerii Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze již jen do pondělí, je součástí širšího projektu, zaměřeného na kulturu doby normalizace. V něm jsou zahrnuty například také výstavy "Fotografie 70. let v Československé republice" v klatovské Galerii U Bílého jednorožce a "Kytky v popelnici; společnost a odívání 70. let v ČSR", již otevře v prosinci pražské Uměleckoprůmyslové muzeum.

Petr Dorůžka se v Hospodářských novinách věnuje na dnešní večer chystanému koncertu japonských bubeníků sdružených do skupiny Bu-Shi-Do. Hráči na bubny nazývané "taiko" vystoupí v Divadle Archa s tradičním repertoárem míchaným s jazzem i s dalšími žánry.

V Hospodářských i Lidových novinách najdeme informaci o podzimní části "průběžného festivalu jiné hudby" nazvaného Stimul. Články ze zítřejšího programu vybírají především americkou avantgardně-hiphopovou formaci Dälek, dále pak upozorňují na vystoupení kytaristy Freda Frithe nebo bubeníka Pavla Fajta.

Desátý ročník festivalu Kytara napříč žánry, o němž byla v Mozaice už řeč, začne v neděli v Dejvickém divadle koncertem projektu Mama Africa. Zprávu o tom přinášejí Lidové noviny.

Marta Švagrová píše v témže listě o plánech kurátorů Galerie Václava Špály na příští rok. Navzdory rozporům, které provázejí výsledky výběrového řízení na nového nájemce, zřejmě proběhne do konce roku rekonstrukce galerie a její plný provoz bude odstartován výstavou Image je na nic kurátora Pavla Humhala.

Právo přináší rozhovor s režisérem reklam a videoklipů Jakubem Kohákem. Porotce Mezinárodního festivalu studentských filmů v Písku hovoří o tom, je-li reklama uměním, o své práci pro charitativní nadace a také třeba o tom, že by nikdy nechtěl točit pro armádu.

Právo dále otiskuje vzpomínku na ve středu zesnulého herce a divadelního historika Vojtěcha Rona. Poslední rozloučení s umělcem, který patřil v letech 1960-90 k předním osobnostem činohry libereckého Divadla F. X. Šaldy, proběhne v pátek 26. října.

Vladimír Vlasák píše v Mladé frontě Dnes o novém albu Bruce Springsteena Magic. Na desce slyšíme Springsteena v nejlepší formě, zábavného, zpěvného i angažovaného, album Magic působí nadčasově, hodnotí dílo Vlasák. Na závěr udílí desce osmdesát recenzentských procent.

Článek publicisty Čestmíra Langa v Mladé frontě Dnes pojednává o německé výstavě malíře Baltasara Klosowského de Roly, zvaného Balthus. Expozici lze navštívit v Kolíně nad Rýnem, v Ludwig Museu do 4. listopadu.

I dnes se deníky věnují sporům o umístění nové budovy Národní knihovny. Mladá fronta Dnes přináší celostránkový rozhovor s primátorem Pavlem Bémem nadepsaný "Ať si to vypije pan Ježek. A do dna". Lidové noviny otiskují exkluzivní vyjádření Václava Havla a Hospodářské noviny doplňují informaci o tom, jak se do sporu zapojila Balbínova poetická strana.

autor: Martin Luhan
Spustit audio