18. 12. 2007

18. prosinec 2007

Všechny hlavní deníky, Mladá fronta Dnes a Lidové noviny dokonce na titulních stranách, přinášejí zprávu o včerejším debutu pěvkyně Magdaleny Kožené v londýnské Královské opeře. Vystoupení české mezzosopranistky v Rossiniho opeře Popelka vyvolalo i četné ohlasy britského tisku.

Magdalena Čechlovská píše v Hospodářských novinách o výstavě děl Mikoláše Alše, která je k vidění v Jízdárně Pražského hradu. Uvádí, že expozice představuje očekávané: originály známých obrazů a ilustrací, studie k cyklu lunet Vlast pro foyer Národního divadla. Kurátoři však překvapivě zařadili také několik kreseb Alšova staršího tragicky zemřelého bratra Jana, dalším ozvláštněním je pak filmová projekce.

Skupina Čechomor představuje své nové album Sváteční Čechomor, turné vyvrcholí sobotním koncertem v pražském Vinohradském divadle. Petr Dorůžka při této příležitosti připravil pro Hospodářské noviny rozhovor s houslistou Karlem Holasem. Ten mimo jiné potvrzuje, že Čechomor se v příštím roce hodlá přihlásit do soutěže Eurosong.

Právo otiskuje recenzi Radima Kopáče, který se věnuje nové knize Jaroslava Rudiše Potichu. Kopáč píše, že autor nevystupuje ze stylových mantinelů vytyčených svou prvotinou Nebe pod Berlínem, jde o dynamický román valící se na čtenáře v "punkovém" rytmu. Svou knihou proti hluku Rudiš přesně odkrývá a pojmenovává banalitu doby, v níž žijeme.

V Lidových novinách najdeme hodnocení nového titulu Národního divadla v Brně Tajemství pralesa aneb 800 mil po Amazonce. Dílo Julesa Vernea adaptované a režírované Arnoštem Goldflamem recenzuje Kateřina Bartošová. Představení udílí tři z pěti hvězdiček, uvádí, že inscenace podává příběh s nadsázkou, ale naproti tomu v tak realistické výpravě, jakou jen divadlo umožňuje, což nemusí být vždy šťastným řešením. Kritička vyzdvihuje herecké výkony Zdeňka Dvořáka a Jana Zvonka celkově považuje Tajemství pralesa za "ideální rodiný titul".

V rámci cyklu Čtyři netradiční pohledy na televizní Vánoce představují dnes Lidové noviny dvojpohádku Císařův pekař - Pekařův císař. Přinášejí pohled filmového kritika, psychologa, diváka a novináře.

Lidové noviny otiskují také rozhovor Daniely Iwashita s nizozemským básníkem a prozaikem Tonnusem Oosterhoffem. Ten hovoří o své psychologické praxi, o tom, jak psychologii využívá při své tvorbě, o specificky svých "pohyblivých básních" i o tom, co je podle něj pokrok v umění.

Mladá fronta Dnes přináší recenzi knihy Hledání Jaromíra Nohavici. Kritik Vladimír Vlasák v článku píše, že autor knihy Josef Rauvolf Nohavicu nesoudí, nevyhýbá se však prezentování jeho problémů s alkoholem a se Státní bezpečností. Podle Vlasáka je Hledání Jaromíra Nohavici trefný název, knize udílí sedmdesát procent.

Naproti tomu Kateřina Hejdová nepovažuje ani zdaleka za kvalitní knihu věnovanou životu Hany Hegerové. Hodnotí ji v Mladé frontě Dnes dvaceti procenty, za špatnou považuje nejen obsah biografie, ale i její formu.

Spustit audio