16. 05. 2008

19. květen 2008

"Slušný člověk je dost velký idiot," říká v rozhovoru pro Lidové noviny spisovatelka Tereza Boučková. Po deseti letech autorka vydává novou knihu Rok kohouta a k realizaci se připravuje i její scénář Zemský ráj to napohled. V rozhovoru je řeč o práci na knize, o problémech s adoptovanými dětmi i o slabosti Terezy Boučkové pro fotbal.

Z Lidových novin se dále dozvíme slovenské obsazení Havlovy hry Odcházení - na scéně Slovenského národního divadla v ní vystoupí Marián Labuda a Zuzana Kocúriková; premiéra je naplánována na 22. listopad.

A Václav Havel ještě jednou: v Americe měl premiéru film Pavla Kouteckého a Miroslava Janka Občan Havel. Snímek měl úspěch jak u českých emigrantů, tak u Američanů.

Jana Kačurová si pak v Lidových novinách pochvaluje včerejší vystoupení muzikanta Bobyho McFerrina a list nabízí i přehled akcí Francouzské sezóny v Česku. Ve druhé polovině letošního roku jich bude více než padesát.

Magazín Lidových novin Pátek otiskuje dnes mimo jiné i rozhovor s tenoristou Štefanem Margitou.

Právo dnes rozmlouvá se spisovatelem Janem Jílkem, jemuž právě vychází román Milování s hudbou. Kniha, na které pracoval tři roky, líčí příběhy pěti pokolení jednoho českého rodu.

Literatuře se věnuje i Mladá fronta Dnes. Přináší rozhovor s německým spisovatelem Feridunem Zaimogluem, řeč je především o jeho poslední knize Liebesbrand. Další "literární" článek deníku se věnuje návštěvě maďarského spisovatele Pétera Esterházyho v Praze.

List dále spekuluje o návštěvě herce Roberta De Nira na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Podle některých informací by tu mohl převzít Křišťálový glóbus za přínos kinematografii. Mluví se rovněž o karlovarské přítomnosti jednoho z herců filmového muzikálu Mamma Mia.

A Mladá fronta Dnes ještě jednou: v rubrice Umění a kritika se dočteme o knize Emila Hakla Let čarodějnice aneb Civilní dobrodružství. "Pokud máme nové dílo Emila Hakla položit mezi velké výkony české prózy minulých desetiletí, potom, domnívám se, lépe spatříme jeho deficit, který by se dal pojmenovat jeko přebytek privatisim. Podtitulem knihy avizované dobrodružství je v Letu čarodějnice nejen civilní, ale - a především - privátní, kódované pro určitý pražský a český okruh," čteme v recenzi Lubomíra Dorůžky.

Petr Vizina v Hospodářských novinách hodnotí autobiografický komiks Frederika Peeterse Modré pilulky, který v českém překladu vydalo nakladatelství Mot. "Navzdory svému tématu je to povzbuzující četba," shrnuje recenzent své dojmy.

V celostránkovém oddíle Knihy se dozvíme o románu Ilji Trojanowa Sběratel světů a o knize Pétera Farkase, Maďara žijícího v Německu, která se jmenuje Osm minut. Petr Fischer o publikaci soudí, že s beckettovskou přesností psané dílo je událostí jara - jen se o tom ještě neví.

V rubrice Album alb píše Pavel Klusák o semaforské desce Jonáš a doktor Matrace. Jde o poslední malé album, které bylo vydáno před smrtí Jiřího Šlitra.

Všechny listy nás dnes také zavádějí na 61. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Cannes a informují o tom, že triptych malíře Francise Bacona z roku 1976 byl v New Yorku vydražen za rekordní částku 86,2 miliónu dolarů.

Spustit audio