13. 7.

10. červenec 2007

Thierry "Titi" Robin: Alezane Francouzský kytarista, hráč na arabskou loutnu oud a bouzouki Thierry "Titi" Robin svou hudební kariéru nastartoval před pětatřiceti lety. Jeho hudební akademií byla ulice, naučil se tam vnímat vlastní i okolní svět a své radostné i bolestné pocity vyjadřovat hudbou. A protože je gipsy, má nejblíže ke stylům, které toto etnikum utvářelo, zajímají ho i další proudy, které nejvíce romskou hudebnost ovlivnily. Dvojalbová antologie Robinovy tvorby "Alezane" nabízí výběr jeho nejlepších skladeb, které natočil od roku 1991.

Na svých četných výpravách za nevšední hudbou přitahoval podobně smýšlející tvůrčí hudebníky. Hraje s nimi andaluské flamenco, katalanskou rumbu, skladby inspirované tradiční hudbou zemí Magrebu i Orientu. Oblíbenou zpěvačkou Thierry "Titi" Robina je Galubi Separa z Radžastánu a "Pundela" byla prvním tradicionálem, který "Titi" s Galubi osobitě zadaptovali a zařadili do bohatého společného repertoáru.

1. Pundela (trad./arr. T. Robin) 4:11 Další tradicionál z Radžastánu Chimri Mala zní jako jamaiské reggae. Zazpívá nám ho opět Galubi Separa.

3. Chimri Mala (G.Sapera-trad./ T. Robin- trad.) 4:10

Ve skladbě Django a Bagdad vzdává Thierry "Titi" Robin poctu svým velkým hudebním vzorům jazzovému kytaristovi Django Reinhardtovi a iráckému virtuóznímu hráči na loutnu oud Munir Bakhirovi. Django a Bagdad zahrají Francis -Alfred Moerman na kytaru a Thierry "Titi" Robin na oud.

13. Django a Bagdad (T. Robin) 3:19

Intimní rodinný charakter má Rumba de la casa (kasa), kterou zazpívá Maria, dcera Thierry "Titi" Robina.

7. Rumba de la casa (T.Robin) 4:32

Rumba de Vesou zachycuje neopakovatelnou atmosféru koncertů Thierry "Titi" Robina a jeho přátel, kterými jsou Mambo Saadna, Paco el Lobo a Bruno el Gitano.

9. Rumba de Vesou II (T. Robin) 6:04 Tradiční hudbou Wassoulou ve světe nejvíc proslavila a zviditelnila zpěvačka Oumou Sangare z Mali. Ve skladbě Swing Wassoulou Thierry "Titi" Robin mísí romské a wassoulou rytmy.

15. Swing Wassoulou (T.Robin-A.Sami/T.Robin) 2:58

Ve skladbě Anita bude Thierry "Titi" Robin hrát na bouzouki.

4. Anita (T. Robin) 4:23

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio