125. ročník Velké pardubické očima bývalých vítězů je tématem dalšího Bleskovém Kabinetu

16. říjen 2015

V pátek 9. října, kdy hledali námět pro svůj Bleskový kabinet Jiří Suchý z Tábora a Milan Šotek, byly české deníky plné zpráv o 125. ročníku Velké pardubické. Psalo se, že letošní závod nemá jasného favorita, že mezi žokeji bude letos poprvé chybět legendární Josef Váňa, který se na dostih podívá z tribuny už jen jako trenér. Fantazii autorů však definitivně vybudil až článek, který referoval o tom, jak se mají vítězové posledních osmi ročníků Velké pardubické - Sixteen, Tiumen a Orphee des Blins.

Poslouchejte na Vltavě 16. října 2015 v 9:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do čtvrtka 22. října 2015.

„Mají se dobře, užívají si důchodu“, shodují se jejich majitelé. Tiumen se zklidnil, Orphee přibrala, jen Sixteen se potýká s lehkými zdravotními problémy, trpí narkolepsií. Než se na její potíže s nečekaným usínáním přišlo, volali prý občas lidé ošetřovatelům statku v Suchdole, kde je bílá královna na odpočinku, že mají ve výběhu mrtvého koně.

125. ročník Velké pardubické se jel v neděli odpoledne a to byl taky čas, ve kterém finišovali autoři s psaním rozhlasové hříčky Sweet Dreams of Sweet Sixteen aneb Tři veteráni. Jsou Sixteen, Orphee a Tiumen opravdu spokojení na odpočinku? A jak vzpomínají na Josefa Váňu, se kterým každý z nich prožil několik let své dostihové kariéry? Možná by si ještě naposledy chtěli skočit Taxisův příkop, aby těm mladým ukázali, že nepatří do starého železa.

Hru Milana Šotka a Jiřího Suchého z Tábora teď v rozhlasovém studiu realizuje režisérka Martina Schlegelová se zvukovým designérem Ladislavem Železným a mistryní zvuku Jitkou Kundrumovou.

V hlavních rolích uslyšíte Taťjanu Medveckou (Orphee des Blins), Jaromíra Dulavu (Tiumen) a Valerii Zawadskou (Sixteen). Premiéru vysílá Český rozhlas Vltava v pátek 16. října v 9.30.

Autoři: Milan Šotek a Jiří Suchý z TáboraDramaturgie: Renata Venclová Režie: Martina Schlegelová

Natočeno v roce 2015.

V pátek 2. října odstartoval nový dramatický projekt Bleskový Kabinet. Jeho autoři vyberou článek z denního tisku, na základě kterého vzniká text rozhlasové hry. Ten se pak v dalších čtyřech dnech dočká zvukové realizace.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.