12. 12. 2008

12. prosinec 2008

"Pořád máme komunistické atavismy," říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny dokumentaristka Helena Třeštíková. Režisérka převzala o víkendu v Kodani jako vůbec první český filmař "evropského Oscara", cenu Prix Arte pro nejlepší evropský dokument roku. Cena jí byla udělana za sběrný snímek s názvem René. V rozhovoru mluví o zmíněném filmu, o filmu Katka, který dokončuje i o možném vstupování či nevstupování dokumenaristy do děje, obzvláště u časosběrných snímků.

V rubrice Knihy najdeme dnes informace o publikaci Vášeň a rozum a trojdeskovém kompletu Kouzelný kalendář. Autorem prvního jmenovaného titulu jsou Boyer d´Angens, Choderlos de Lacios a Vivant Denon a jejich dílo se snaží postihnout osvíceneckou svobodu v širším kontextu; druhý titul je dramatizací knihy Josteina Gaardera a v hlavních rolích se v ní představují Libuše Šafránková, Josef Abrhám a Tobiáš Vacek.

V rubrice Album alb se v Hospodářských novinách Pavel Klusák tentokrát věnuje desce Jiřího Bulise Tiché písně a Petr Fischer v listu recenzuje nový film Víta Pancíře Sestra. Autor článku konstatuje, že se režisér ve snímku, natočeném podle stejnojmenné knižní předlohy Jáchyma Topola, zbytečně ztrácí v kličkách konkrétního příběhu.

V Právu se stejnému snímku věnuje Zbyněk Vlasák. Charakterizuje ho pojmem nekompromisní filmařina, podle recenzenta se neminul s Topovou perspektivou a byť je zařazován do škatulky experimentální film, není nestravitelný.

Další články Práva nás zvou do rotterdamského Musea Van Beuningen, kde je instalována socha Maurizia Cattelana Muž, který se prokopal do sbírky barokního umění, na Pražské jaro 2009 (o festivalu jsme podrobně mluvili v úvodu dnešní Mozaiky), informují o dalším ročníku filmové přehlídky Projekt 100 a o snímcích nominovaných na americkou filmovou cenu Zlatý glóbus. České filmy Karamazovi a Tobruk, které se o nominace ucházely, nezabodovaly. Škoda.

O Zlatých glóbech se dočteme i v Mladé frontě Dnes. Stejný list přináší i informace o dokumentárním cyklu České milování. Ten vyrábí společnost FEBIO pro Barrandov TV a odstatuje hned první vysílací den této televize, 11. ledna příštího roku. Jednotlivé díly seriálu se budou vysílat vždy v neděli večer.

Mladá fronta Dnes dále zve do pražské Galerie Vernon na výstavu fotografií Rogera Ballena (podle Josefa Chuchmy velice zajímavou), k přečtení sbírky Ivana Martina Jirouse Rok krysy (podle Dory Kaprálové nesmyslné a podstatné) a k poslechu alb dvou zpěvaček - Lenky Dusilové a Zeurítie (podle Lubomíra Dorůžky písničkových, ale majících leccos společného i s jazzem).

Nepříliš lichotivě se o novém americkém filmu Nebezpečný cíl vyjadřuje v Lidových novinách Petr Cífka. Absolutní dno mine film prý jen těsně.

Lidové noviny dnes dále informují o koncertní show herce a hudebníka Martina Zbrožka, režiséra Ondřeje Havelky a dirigenta Petera Vrábela Psst, Maestro přichází a také o projektu The Fireman, který po deseti letech oživil Paul McCartney. Ten s Martinem Gloverem právě vydává album Electric Arguments. "Po Beatles ani stopy - a je to dobře," hodnotí desku Jana Kačurová.

A ještě jednou Lidové noviny: stejně jako naše Mozaika už včera, informuje list o přehlídce filmů Evalda Schorma uspořádané u příležitosti 20. výročí režisérovy smrti. Článek přejatý z ČTK vypočítává některé tituly, které přehlídka od včerejška promítá a upozorňuje i na knihu Mlčenlivý host Evald Schorm, která byla včera prezentována v kinu Evald pojmenovaném právě po Schormovi.

Magazín Lidových novin Pátek přináší dnes rozhovor s režisérem Filipem Renčem, autorem nedávno premiérovaného filmu Hlídač č. 47.

Spustit audio