05.10.2007

5. říjen 2007

Výstava současné malířské tvorby Still - another painting probíhá právě v pražské galerii Futura. O přehlídce patnácti českých i zahraničních umělců mladé generace informují Hospodářské noviny. Expozice nabízí nejen klasický pohled na malbu, ale i různé formy videoartu a projekcí, Zuzana Keményová v článku uvádí, že jedinou společnou myšlenkou projektu je svoboda experimentu. Výstava potrvá do pětadvacátého listopadu.

Lidové noviny naproti tomu přinášejí zprávu o čtvrtém ročníku cyklu konfrontací mladého výtvarného umění z Prahy a Berlína, jehož expozice jsou k vidění ve výstavní síni Mánes. I na dvojvýstavě InterCity: Berlin-Praha se ukazuje, že pro mladé umělce není nic nemožné, přesto lze vysledovat v tvorbě současných výtvarníků prvky podobného nazírání na svět. Tématem letošního ročníku výstavy je kresba a grafika a výstava je v Praze přístupná do osmadvacátého října. V dubnu příštího roku bude otevřena v Berlíně.

Herec Vlad Ivanov včera uvedl českou premiéru rumunského filmu 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny. Zprávu o tom najdeme v Lidových novinách a v Právu. Oba deníky píší o rozmachu rumunské kinematografie, která v posledních pěti letech zaznamenala nebývalý vzestup. Dále přinášejí osobní vyjádření právě představitele hlavní záporné role - Vlada Ivanova - o průběhu natáčení a o smyslu filmu samotného.

Právo otiskuje dále článek o právě dotočeném českém filmu Venkovský učitel. Snímek Bohdana Slámy byl natáčen převážně v malebné jihočeské krajině, hlavní role ztvárnili Pavel Liška a Zuzana Bydžovská. Venkovský učitel je finančně zajištěn francouzskými a německými koproducenty a jeho natáčení probíhalo podle slov producentů hladce, dokonce natolik, že premiéra byla přesunuta z podzimu příštího roku už na březen.

Jana Machalická píše v Lidových novinách o české premiéře hry současného německého dramatika Händela Klause Temně lákavý svět, kterou uvedlo Divadlo Komedie. V recenzi uvádí, že toto komorní drama je jen velmi obtížně rozluštitelné, obraz toho, co se děje v mysli mladého dramatika, je svým způsobem deprimující a pokus proniknout k podstatě jeho sdělení se zdá být marný. Herecké výkony hodnotí Machalická různě - vyzdvihuje živočišnost mladé představitelky Ivany Uhlířové a preciznost a zkušenost Daniely Kolářové, naopak mužského aktéra, Mariána Rodena, považuje za nevýrazného. Celkově udílí inscenaci režisérky Katariny Schmitt tři z pěti recenzentských hvězdiček.

Zpěvačka stylu fado, Ana Moura, navštívila Prahu. Rozhovor Petra Dorůžky s portugalskou umělkyní přinášejí Hospodářské noviny. Ana Moura hovoří o klasičce fado, zpěvačce Amalii Rodrigues, o tom jak se tento styl mění a také o své spolupráci a svém přátelství se skupinou Rolling Stones.

Na speciální stránce Kultura plus otiskují Hospodářské noviny vzpomínku Pavla Klusáka na slovenského hudebníka a filmaře Deža Ursinyho u příležitosti jeho včerejších nedožitých šedesátých narozenin.

Mladá fronta Dnes přináší krátkou zprávu o zahájení festivalu nezávislého divadla ....příští vlna/next wave.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.